Atenolol

Pris från

495,00 kr

Läkemedlet Atenolol är främst känt för sitt mycket enkla intag och snabba verkningssätt. Atenololtabletterna tas oralt och distribuerar sedan sitt verkningssätt i hela kroppen. Användningen av detta läkemedel kan minska hypertension. Läkemedlet Atenolol är receptbelagt och kan endast köpas på recept. Patienten kan förvänta sig de första hälsoförbättringarna efter en kort behandling.

Onlineapotek

5/5

495 kr

Atenolol
Artikelnummer Atenolol 25 mg - 50 mg - 100 mg Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Atenolol – vilken typ av läkemedel är det?

Läkemedlet Atenolol är en välkänd betablockerare. Läkemedlet tas av allt fler patienter som lider av förhöjt blodtryck. Genom att använda läkemedlet Atenolol slår patientens hjärta långsammare, vilket minskar hjärtats behov av syre. Läkemedlet Atenolol får endast tas av vuxna. Atenolol kan köpas på apoteket.

Vad används läkemedlet Atenolol för?

Atenololtabletter kan användas vid en rad olika sjukdomar. Dessa är dock företrädesvis sjukdomar i kardiovaskulära systemet, t.ex. hjärtarytmier eller akut hjärtattack. Innan en patient börjar ta Atenololtabletter är det mycket viktigt att diskutera intagningen i detalj med en läkare. Läkaren ska förklara hur tabletterna som ska tas och vilka biverkningar som kan uppstå. Doseringen måste justeras i förväg. Detta är det enda sättet att uppnå en snabb behandlingsframgång.

Hur ska Atenolol tas?

Det är viktigt att medicinen Atenolol tas vid fasta tider. Dessutom bör man se till att tabletten alltid tas i sin helhet och att den inte under några omständigheter krossas när man tar den. Läkemedlet ska alltid tas tillsammans med vätska. Vatten lämpar sig bäst för detta. Så snart en framgångsrik behandling har uppnåtts kan läkemedlet justeras gradvis. Man bör dock vara försiktig med att långsamt minska dosen. För att förhindra eventuella hälsoproblem bör detta alltid ske i samråd med den behandlande läkaren. Läkaren kan sedan noggrant övervaka patientens hälsotillstånd.

Dosering av Atenolol

Atenololtabletter finns i tre olika doser. Dessa är 25 mg, 50 mg och 100 mg. Doseringen är alltid relaterad till sjukdomstillståndet. Läkaren måste i förväg bestämma vilken dosering som är den lämpligaste. Därefter kan patienten börja ta medicinen. Dessutom ska patienten alltid följa informationen i bipacksedeln. En glömd eller utelämnad dos kan till exempel tas vid ett senare tillfälle. Om patienten skulle uppleva biverkningar eller följdskador är det lämpligt att omedelbart kontakta en läkare. Han eller hon kan då ge patienten detaljerade råd om det fortsatta förfarandet.

Atenolol – kan biverkningar uppstå vid användning av detta läkemedel

Som med alla läkemedel kan vissa biverkningar uppstå vid användning av Atenololtabletter. Vi har sammanfattat de vanligaste och mest kända biverkningarna nedan:

  • Svåra gastrointestinala besvär
  • Svettning
  • Mycket kalla händer och fötter
  • Yrsel på grund av lågt blodtryck
  • Muntorrhet

Dessa biverkningar är både de vanligaste och mest kända. Det finns naturligtvis flera andra biverkningar som patienterna kan uppleva. Om biverkningarna inte försvinner efter några dagar är det lämpligt att konsultera en legitimerad läkare. Han eller hon kan då informera patienten i detalj om det fortsatta tillvägagångssättet.

När ska läkemedlet Atenolol aldrig användas?

Läkemedlet Atenolol är inte lämpligt för patienter som lider av en allergisk reaktion mot den aktiva substansen Atenolol. Dessutom bör patienter som lider av överkänslighet mot någon av de andra ingående substanserna avstå från att ta det. Atenolol är inte lämpligt för patienter som drabbas eller har drabbats av till exempel KOL eller astma. Om patienten inte är säker på om han eller hon får ta läkemedlet, rekommenderas att man söker råd. Detta är det enda sättet att utesluta risken för felaktig behandling. Dessutom bör både gravida och ammande patienter avstå från att använda läkemedlet Atenolol.

Patientinformation Atenolol 25, 50 & 100 mg

Är läkemedlet också tillgängligt utan recept på apoteket?

Läkemedlet Atenolol är receptbelagt och kan endast köpas på apoteket tillsammans med ett giltigt läkarrecept. Apotekaren ska informera patienten i detalj om lämplig dosering och den individuella behandlingsperioden. Om patienten skulle drabbas av vissa biverkningar när han/hon tar läkemedlet är det lämpligt att omedelbart kontakta en läkare. Läkemedlet Atenolol kan köpas både på fysiska apotek och på nätapotek.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Atenolol

Medicin från

495,00 kr