Atorvastatin

Pris från

559,00 kr

Om du lider av för högt kolesterol är läkemedlet Atorvastatin troligtvis för dig. Detta läkemedel kan köpas mot uppvisande av recept på alla tillgängliga apotek.

Onlineapotek

5/5

559 kr

Onlineapotek

4/5

863 kr

Atorvastatin
Artikelnummer Atorvastatin 10 mg - 20 mg - 40 mg - 80 mg Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Vad är Atorvastatin för läkemedel?

Läkemedlet Atorvastatin tillhör gruppen statiner. Detta läkemedel är ett lipidreglerande läkemedel som ansvarar för att sänka kolesterolnivåerna. Patienter som lider av höga kolesterolnivåer har vanligtvis för mycket fett i blodet. Detta kan ha en mängd olika orsaker. Hos de flesta patienter är det antingen ärftligt eller beror på dålig kosthållning. Genom att använda läkemedlet Atorvastatin sänks kolesterolnivån under en längre period. Detta bidrar i sin tur till en förbättring av hälsan.

Vad används läkemedlet Atorvastatin till?

Vissa patienter i den äldre åldersgruppen lider av förhöjda kolesterolnivåer. Detta kan i sin tur få negativa konsekvenser för patientens hjärthälsa. Det ökar också risken för en eventuell hjärtinfarkt. Användningen av läkemedlet Atorvastatin sänker inte bara kolesterolnivån utan håller den också på en stabil nivå. Innan en patient börjar ta läkemedlet Atorvastatin är det viktigt att diskutera doseringen och den lämpliga tidsperioden med en legitimerad läkare.

Hur kan läkemedlet Atorvastatin användas?

Läkemedlet Atorvastatin kommer i form av enskilda tabletter. Dessa tabletter ska tas enligt vad som står på receptet. Det är viktigt att patienten följer receptet. Detta är det enda sättet att uppnå en snabb behandlingsframgång. Atorvastatintabletter ska tas tillsammans med vatten. Endast på detta sätt kan den aktiva substansen fördelas effektivt i patientens kropp. När patienten tar Atorvastatintabletter ska patienten se till att de absolut inte tuggas eller krossas. Detta kan också hämma verkningsmekanismen. Atorvastatintabletter kan tas oberoende måltid. Det rekommenderas att alltid ta läkemedlet Atorvastatin vid samma tidpunkt på dagen. Detta förstärker effekten avsevärt.

Dosering av Atorvastatin

Doseringen av läkemedlet Atorvastatin bestäms alltid av en läkare. Detta är viktigt eftersom läkaren anpassar dosen till patientens sjukdomstillstånd. Som regel påbörjas en dosering på 10 mg av den aktiva substansen. Dosen kan justeras individuellt under behandlingsperioden. Detta bör dock alltid göras i samråd med en läkare. Den maximala dosen på 80 mg per dag hos vuxna och 20 mg per dag hos barn bör under inga omständigheter överskridas. Detta kan leda till överdosering eller felaktig behandling.

Patientinformation Atorvastatin 10, 20, 40 & 80 mg

Atorvastatin – möjliga biverkningar

Som regel är det helt fritt från andra biverkningar att ta läkemedlet Atorvastatin. I sällsynta fall påverkas patienten dock av milda biverkningar. Dessa kan innefatta följande:

  • Inflammation i näsan
  • En allergisk reaktion mot den aktiva substansen som ingår
  • Förhöjt blodsocker

De angivna biverkningarna avtar vanligtvis inom några dagar. Om detta inte är fallet bör du kontakta en läkare. Han eller hon kan då justera dosen och motsvarande behandlingsperiod så att biverkningarna inte längre förekommer.

När får läkemedlet Atorvastatin aldrig användas?

Läkemedlet Atorvastatin får inte tas av patienter som är allergiska mot den aktiva substansen som det innehåller. Dessutom ska både gravida och ammande patienter helt avstå från att ta läkemedlet. Om patienten drabbas av allvarliga biverkningar redan efter några dagar rekommenderas också att användningen av Atorvastatin helt avbryts. Om en patient är osäker på om han eller hon är kvalificerad för att ta läkemedlet eller inte, rekommenderas det att diskutera behandlingen med en läkare eller apotekare. Endast på detta sätt kan en eventuell felaktig behandling undvikas.

Är läkemedlet Atorvastatin också tillgängligt på apotek utan recept?

Atorvastatin är receptbelagt och finns endast tillgängligt på apotek tillsammans med ett lämpligt recept. På senare tid har läkemedlet Atorvastatin också varit tillgängligt genom nätapotek över internet. Dessa levererar läkemedlet direkt till patientens dörr. Om patienten har några frågor om läkemedlet eller om doseringen kan han eller hon när som helst kontakta en läkare.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Atorvastatin

Medicin från

559,00 kr