Kotrimoxazol

Pris från

574,00 kr

Om en patient drabbas av en bakteriell infektion skriver de flesta läkare ut läkemedlet Kotrimoxazol. Detta läkemedel är främst känt för sitt mycket snabba verkningssätt. Kotrimoxazoltabletterna tas oralt och distribuerar sedan sitt verkningssätt i patientens kropp.

Onlineapotek

5/5

574 kr

Kotrimoxazol
Artikelnummer Co-trimoxazol 480 mg Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Kotrimoxazol – vilken typ av läkemedel är det?

Läkemedlet Kotrimoxazol är ett antibiotikum som används för att döda bakterier. Det kan användas för en rad olika bakterieinfektioner. Läkemedlet Kotrimoxazol är receptbelagt och kan endast köpas på apotek mot uppvisande av ett giltigt recept. Om du lider av en bakterieinfektion och letar efter ett lämpligt läkemedel kan du rådfråga din läkare om läkemedlet Kotrimoxazol.

När kan läkemedlet Kotrimoxazol användas?

Läkemedlet Kotrimoxazol ordineras av många läkare för att behandla en bakterieinfektion. Det kan röra sig om en rad olika infektioner. Bland de mest kända är t.ex:

  • Infektion i urinvägarna
  • Inflammation i prostatan
  • Luftvägsinfektion
  • Lunginflammation

Doseringen är anpassat utefter det aktuella sjukdomstillståndet. På detta sätt kan man uppnå en snabb och framför allt heltäckande behandlingsframgång. Om patienten skulle drabbas av smärta eller obehag under behandlingen kan en läkare kontaktas när som helst.

Hur tas läkemedlet Kotrimoxazol?

Läkemedlet Kotrimoxazol kommer i form av enskilda tabletter. Patienten måste se till att Kotrimoxazoltabletterna inte tuggas eller krossas. Detta kan avsevärt förändra effekten av den aktiva substansen som finns i tabletterna. Dessutom måste Kotrimoxazoltabletterna alltid tas tillsammans med vatten. Efter att ha tagit tabletterna rekommenderas att man dricker rikligt med vatten. Läkemedlet Kotrimoxazol tas bäst under eller före en måltid. Om det uppstår obehag när du tar läkemedlet bör du kontakta en legitimerad läkare eller apotekare.

Dosering av Kotrimoxazol

Läkemedlet Kotrimoxazol kan köpas i ganska olika styrkor. Här är det viktigt att doseringen är anpassad till patientens sjukdomstillstånd. Läkemedlet kan tas av vuxna såväl som av barn från och med 12 år. För denna patientgrupp rekommenderas ett två gånger dagligt intag av 480 mg. Det bör gå minst 12 timmar mellan doserna. En annan dosering gäller för barn under 12 år. Denna måste fastställas i förväg av en läkare. Sök i förväg råd från en legitimerad läkare om lämplig dosering. Endast på detta sätt kan en omfattande behandlingsframgång uppnås.

Biverkningar som kan uppstå när man tar Kotrimoxazol?

Som regel uppstår inga biverkningar när man tar medicinen Kotrimoxazol. Om en patient ändå skulle uppleva små biverkningar är dessa vanligtvis följande:

  • Illamående och svåra kräkningar
  • Hudutslag
  • Allvarlig svampinfektion
  • Diarré
  • Inflammation i tjocktarmen

De angivna biverkningarna försvinner vanligtvis av sig själva efter några dagar. Om så inte är fallet måste en läkare kontaktas omedelbart. Han eller hon kan då justera lämplig dosering så att biverkningarna avtar av sig själva och inga följdskador uppstår hos patienten.

Patientinformation Eusaprim (kotrimoxazol)

När bör läkemedlet Kotrimoxazol inte tas under några omständigheter?

I mycket sällsynta fall är en patient helt utesluten från att använda läkemedlet Kotrimoxazol. I de flesta fall är detta dock patienter som lider av en stark överkänslighet mot ett av de aktiva ämnena som ingår i läkemedlet. Dessutom får läkemedlet inte tas av en patient som drabbas av en blodsjukdom eller lider av nedsatt njurfunktion. I mycket sällsynta fall kan så kallade interaktioner uppstå när man tar läkemedlet Kotrimoxazol. Dessa kan dock endast uppstå hos patienter som samtidigt tar ett annat läkemedel. Av denna anledning måste patienten diskutera behandlingsperioden i förväg med en legitimerad läkare.

Är läkemedlet Kotrimoxazol också tillgängligt utan recept på apoteket?

Kotrimoxazol är ett effektivt läkemedel som är receptbelagt och kan därför endast köpas från ett apotek mot uppvisande av ett giltigt recept. Patienten måste få detta recept utfärdat av en legitimerad läkare i förväg. Det är inte möjligt att köpa det utan recept. Kotrimoxazoltabletter kan köpas på samtliga fysiska apotek och över internet på alla godkända nätapotek.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Relaterade produkter

Kotrimoxazol

Medicin från

574,00 kr