Doxycyklin (malaria)

Pris från

455,00 kr

Doxycyklin (malaria) är ett välkänt läkemedel som läkare skriver ut för malariaprofylax. Det är ett antibiotikum som dödar malariaparasiter i levern och blodet och förhindrar att sjukdomen utvecklas vidare.

Onlineapotek

5/5

455 kr

Doxycyklin (malaria)
Artikelnummer Doxycycline (Malaria) 100 mg Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Doxycyklin (malaria) information

Ett avancerat stadium av sjukdomen ger följande symtom:

  • Trötthet
  • Smärta i lemmar
  • Huvudvärk
  • Oregelbunden febril temperatur
  • Feber
  • Diarré
  • Kräkningar
  • Rytmisk växlande feber

Doxycyklin (malaria) kan endast köpas på recept. Boka en tid hos din läkare och förklara dina resplaner. Dessutom kan du få Doxycyklin (malaria) om du fyller i frågeformuläret på vår webbplats. Vår nätläkare kommer att titta på dina uppgifter och kontrollera att de är korrekta. Om alla riktlinjer är uppfyllda kan läkaren utfärda ett recept så att du kan göra beställningen. Doxycyklin (malaria) finns tillgängligt från oss i en aktiv substansmängdmängd på 100 milligram. Dessutom varierar förpackningsstorleken mellan 8 tabletter och 64 tabletter. Mängden beror på resans längd. Tala därför med din läkare.

Vad menas med Doxycyklin (malaria)?

Doxycyklin är ett effektivt läkemedel för malariaprofylax. Den aktiva substansen tillhör gruppen antibiotika. Malariaparasiterna kan dödas i blodet och levern med hjälp av substansen.

Verkningsmekanism: Doxycyklin är en aktiv substans som kallas en bredspektrumantibiotika. Det innebär att det är ett antibiotikum som är effektivt mot ett stort antal olika bakterier. Det huvudsakliga användningsområdet är bakterieinfektioner. I det andra tillämpningsområdet använder läkare den aktiva substansen Doxycyklin för att bekämpa sjukdomsframkallande protozoer. Här talar vi om malariapatogenerna.

Antibiotikan tillhör gruppen tetracykliner. Alla tetracyklinderivat har en tillväxthämmande effekt på bakterier, så den aktiva substansen kallas också bakteriostatika. Bakterier och andra organismer behöver information från genomet för att växa. Där läser de av och producerar proteiner från den erhållna informationen, som fyller vitala funktioner för varje cell. Den aktiva substansen Doxycyklin hämmar specifikt avläsningen och översättningen av den genetiska informationen. Detta stoppar tillväxten av patogenerna. Detta ger kroppen möjlighet att bekämpa sjukdomen med hjälp av en immunreaktion. Mänskliga celler hindras dock inte i sin tillväxt av den aktiva substansen, eftersom antibiotikan endast har en selektiv effekt på encelliga organismer.

Vad används Doxycyklin (malaria) för?

Läkare skriver ut Doxycyklin för malariaprofylax. Hur är det möjligt att smittas av sjukdomen? Överföringen sker genom plasmodier, som överförs genom bett från en blodsugande kvinnlig mygga. Detta är släktet Anopheles. Sporozoiterna kommer in i människans blodomlopp med hjälp av myggans saliv. En sådan infektion är möjlig under en resa till tropiska områden. Malaria, ofta även kallad sumpfeber, måste tas på allvar, eftersom sjukdomen utan behandling kan vara dödlig. Den aktiva substansen Doxycyklin dödar de parasiter som tränger in i människans blodsystem genom myggbett och därifrån överförs till andra organ. Detta förhindrar att sjukdomen utvecklas vidare.

Hur ska Doxycyklin (malaria) användas?

Fråga alltid din läkare hur du ska gå vidare med behandlingen. Genom att prata med honom eller ge honom dina uppgifter kan han bedöma din individuella situation. Ändra inte förfarandet på egen hand. Om det inte finns några andra indikationer ska du använda den information som tillverkaren tillhandahåller.

För malariaprofylax: Ta Doxycyklin (malaria) varje dag. Behandlingen inleds cirka två dagar innan man åker till det tropiska området och avslutas fyra veckor efter att man återvänt från området. Parasiterna kan invadera och behöver en viss tid för att utvecklas. Svälj tabletterna otippade och använd lite vatten tillsammans med dem. Du kan undvika irritation av matstrupen genom att inte ta Doxycyklin (malaria) strax före sänggåendet.

Trots att du tar Doxycyklin (malaria) bör andra ytterligare försiktighetsåtgärder vidtas. Enligt studier är det viktigt att sova under ett myggnät för att få så lite kontakt med dessa myggor som möjligt. Använd också regelbundet insektsmedel när du är utomhus efter solnedgången eller före soluppgången. Stäng alla dörrar och fönster vid denna tid för att hålla myggen ute. Det är ett bra medel för att hålla myggbett borta från kroppen. Bär kläder med långa ärmar eller långa byxben.

Rätt dosering

Läkaren kommer att ange doseringen. Följ hans/hennes anvisningar. I övrigt gäller följande doseringsrekommendationer för Doxycyklin (malaria) i profylaktiskt syfte:

Vuxna ska ta en kapsel med 100 milligram vardera en gång om dagen. Perioden avser två dagar före avresa och upp till fyra veckor efter återkomsten från det tropiska området.

Barn från åtta års ålder får endast ta Doxycyklin (malaria) i profylaktiskt syfte på medicinsk rådgivning. I det här fallet kan läkaren justera dosen eller ordinera ett annat läkemedel. Diskutera detta med läkaren.

Observera: Doxycyklin (malaria) är inte lämpligt för barn under 8 år.

Patientinformation Doxycycline (Malaria)

Kan biverkningar uppstå till följd av att man tar läkemedlet?

Alla läkemedel påverkar en persons naturliga cykel, och därför måste alla förvänta sig vissa biverkningar. Detta är dock snarare undantag än regel. Biverkningar kan dock uppstå när man tar Doxycyklin (malaria). Fråga din läkare eller läs den detaljerade beskrivningen i bipacksedeln. Följande biverkningar kan förekomma: mag- och tarmbesvär, till exempel diarré, illamående, buksmärtor eller kräkningar. Det kan hjälpa om du tar kapseln efter en måltid vid dessa biverkningar. Vidare kan vissa personer få en svart missfärgning av tungan, överkänslighet i huden mot solens UV-strålar eller en svampinfektion i slemhinnorna.

Läs informationen i bipacksedeln och fråga din läkare om du har några frågor.

Finns Doxycyklin (malaria) tillgängligt utan recept?

Nej, det krävs alltid ett recept för att använda Doxycyklin (malaria). Detta kan begäras genom att kontakta apoteket (på nätet).

När får du inte använda Doxycyklin (malaria)?

Det är inte alla människor som kan använda alla läkemedel som finns på marknaden. Diskutera alltid detta med din läkare först. Detsamma gäller för Doxycyklin (malaria). Observera att Doxycyklin (malaria) inte ska tas om du är allergisk mot den aktiva substansen Doxycyklin eller mot någon av de andra substanserna. Fråga om substanserna innan du använder läkemedlet och diskutera dessa allergier med din läkare. Du bör också vara försiktig med Doxycyklin (malaria) om du ammar eller är gravid. Det kan få negativa konsekvenser. Diskutera gärna detta med din läkare.

Se också till att du pratar med din läkare före behandlingen om du lider av en blodkoagulationsstörning. Det är möjligt att det finns en interaktion mellan att ta Doxycyklin (malaria) och andra läkemedel som du redan tar. Före behandlingen bör du berätta vilka läkemedel du redan använder när du pratar med din läkare. Läs dessutom bipacksedeln för att få fullständig information.

Det finns inga varningar från tillverkaren om användningen av Doxycyklin (malaria) i samband med trafiksäkerhet. Du kan delta i vägtrafiken som vanligt.

Du kan också äta och dricka allt som vanligt under behandlingen med Doxycyklin (malaria).

Substanser

Tabletterna innehåller den aktiva substansen Doxycyklin. Varje enskild tablett innehåller 100 milligram av den aktiva substansen. De övriga substanserna är: mikrokristallin cellulosa, talk, karboximetylstärkelsenatrium (typ A), magnesiumstearat, renat vatten och högdispenserad kiseldioxid. Tabletterna är gröngula, runda och välvda med en brytningsficka på ena sidan för att dela portionen.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Relaterade produkter

Doxycyklin (malaria)

Medicin från

455,00 kr

Doxycyklin (malaria)

455 kr