Esomeprazol

Pris från

704,00 kr

Syreåterflöde, halsbränna och gastro-ösofageal refluxsjukdom är tillstånd där överflödig magsyra rinner tillbaka in i halsen och orsakar en brännande känsla i bröstet. Det finns ett brett utbud av behandlingar för halsbränna, från receptfria till receptbelagda läkemedel, beroende på symtomens frekvens och svårighetsgrad. En bra behandling mot halsbränna är Esomeprazol. Det har en god effekt och är dessutom lätt att använda.

Läkemedlet som används för att behandla de smärtsamma och obehagliga symtomen på sura uppstötningar, halsbränna och matsmältningsbesvär kan lindras perfekt genom att använda läkemedlet Esomeprazol. När de tas enligt föreskrift minskar de effektivt mängden magsyra som produceras av kroppen och ger därmed lindring.

Om du lider av svår halsbränna är Esomeprazol ett bra alternativ. Du kan beställa läkemedlet direkt från ett nätapotek.

Onlineapotek

5/5

815 kr

Onlineapotek

4/5

704 kr

Esomeprazol
Artikelnummer Esomeprazol 20 mg Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Vad är Esomeprazol och vad används det till?

Esomeprazoltabletter är ett receptbelagt läkemedel som används för att behandla sura uppstötningar, halsbränna och magsår hos vuxna över 18 år. Esomeprazol lindrar dessa återkommande symtom genom att hämma syraproduktionen i magsäcken. Det tillhör en kategori läkemedel som kallas protonpumpshämmare.

Tabletterna kan beställas direkt från apoteket på nätet. De kommer i förpackningar med 28 tabletter. För att säkerställa att du också får ett recept för läkemedlet kan du kontakta en nätläkare direkt på ett nätapotek.

Vad är sura uppstötningar och halsbränna?

Magsyra är viktig för matsmältningsprocessen eftersom den bryter ner maten innan den når tarmarna. Normalt skyddas matstrupen från dessa syror av matstrupsfinktern. Denna sfinkter består av en grupp muskler som bildar en ensidig barriär som gör det möjligt för mat att komma in i magsäcken och hindrar syror från att lämna den.

Ibland kan denna sfinkter försvagas, vilket gör att magsyra kan passera genom barriären och komma in i matstrupen – detta är sura uppstötningar. Halsbränna är ett resultat av sura uppstötningar, som uppstår när syran ”bränner” vävnaderna i matstrupen. Trots namnet har halsbränna inget med hjärtat att göra. Det har bara fått sitt namn på grund av den brännande känslan i bröstet.

Hur fungerar Esomeprazol?

Många av oss plågas ibland av halsbränna. Vissa drabbade upplever dock dessa symtom mycket oftare än andra – detta beror troligen på gastro-ösofageal refluxsjukdom (GORD). Esomeprazol är ett receptbelagt läkemedel som används för att behandla GORD och andra relaterade tillstånd, såsom magsår och en inflammerad matstrupe. Esomeprazol hämmar aktiviteten hos protonpumpar (proteiner som producerar syra i magsäcken). Detta sänker syrahalten i magsäcken och lindrar de associerade symtomen på sura uppstötningar.

Varningar för läkemedlet Esomeprazol

Om du tar läkemedlet Esomeprazol finns det också några olika saker som du bör ta hänsyn till. Om du läser följande varningar noggrant kan du vara säker på att du väljer en lämplig produkt.

Informera din läkare om du har:

  • Reagerat på andra protonpumpshämmare
  • Leverproblem
  • Benskörhet

Bruksanvisningar

Vuxna över 18 år: Esomeprazol ska tas enligt läkarens eller apotekets ordination. Den vanliga dosen är 1-2 tabletter en gång om dagen, som antingen placeras direkt på tungan och sväljs med vatten eller löses upp i en spruta med vatten.

För upplösning i sprutan:

Ta bort kolven från sprutan.

  • Lägg tabletten i cylindern. Därefter ska kolven sättas tillbaka i sprutan.
  • För 15 mg tabletten: För detta måste du lägga till 4 ml vatten i sprutan, använd endast kranvatten. För 30 mg tabletten däremot måste du ta upp 10 ml vatten med spetsen.
  • Vänd sprutan upp och ner och dra in ytterligare 1 ml luft i sprutan.
  • Skaka sprutan försiktigt i 10-20 sekunder tills tabletten är uppdelad.
  • Innehållet kan tömmas direkt i munnen.
  • Fyll sprutan med 2-5 ml kranvatten för att skölja ut resterna ur sprutan.
  • Skölj munnen.
  • Esomeprazol ska tas minst 30 minuter innan du äter.

Patientinformation Esomeprazol

Biverkningar som kan uppstå när du tar Esomeprazol

Det finns olika typer av biverkningar som kan uppstå när du tar Esomeprazol. Det är inte alla som upplever biverkningar när de tar Esomeprazolkapslar, men om de gör det kan de förekomma:

  • Smärta i magen
  • Förstoppning
  • Diarré
  • Flatulens
  • Halsont
  • Huvudvärk
  • Illamående
  • Hudirritation

Om du är orolig för dessa effekter eller om produkten påverkar dig på något annat sätt, sluta ta den och tala med din läkare eller apotekare. Om du drabbas av biverkningar är det vanligt att de försvinner av sig själva efter några dagar.

Läkemedel för att förbättra sura uppstötningar

GORD är ett ganska vanligt tillstånd som drabbar cirka 20 procent av befolkningen. Symtomen är troligen mer uttalade när du ligger ner. Det rekommenderas att du inte lägger dig horisontellt efter att ha ätit och att du också överväger att sova i liggande ställning.

Fetma är den främsta orsaken till GORD. Detta beror på att överflödigt fett sätter extra tryck på organ som magen. Det ökade trycket pressar magsyran förbi den försvagade sfinktern och in i matstrupen. Att gå ner i vikt kan därför ibland förbättra symtomen.

Stora måltider som fyller magen har en liknande effekt som fetma, så ät mindre portioner som inte gör att du känner dig mätt och uppblåst.

Förutom fet mat bör du undvika sura och kryddiga livsmedel. Till exempel lök och chili. Förutom vissa livsmedel bör man också undvika kolsyrade, alkoholhaltiga och koffeinhaltiga drycker, eftersom de också kan leda till halsbränna.

Vissa läkemedel kan påverka matsmältningen på ett sätt som kan öka risken för GORD. Om du tror att de läkemedel du tar kan vara orsaken till dina GORD-symtom bör du diskutera detta med din läkare.

Om du funderar över att köpa Esomeprazol kan du kontakta nätapoteket på en gång.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Esomeprazol

Medicin från

704,00 kr