Fucidin

Pris från

628,00 kr

Det finns ett brett utbud av receptbelagda lokala behandlingar för infekterade hudtillstånd, inklusive en av de mest populära, Fucidinsalvan. I den här artikeln får du reda på allt du behöver veta om att använda Fucidinsalva.

Onlineapotek

5/5

628 kr

Fucidin
Artikelnummer Fucidin salva - kräm Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Vad används Fucidinsalva för?

Fucidin är en hudkräm som oftast används för att behandla infekterade eksem och andra infekterade hudtillstånd. Läkemedlet innehåller två viktiga substanser: Hydrokortison och Fusidinsyra. Fusidinsyra är ett antibiotikum. Det innebär att den dödar bakterier som orsakar infektion i huden. Hydrokortison är en kortikosteroid. Som sådan lindrar den svullnad, rodnad och klåda i huden.

Tillsammans ger hydrokortison och Fusidinsyra effektiv behandling av hudtillstånd som orsakar inflammation och infektion.

Om du lider av infekterat eksem eller någon annan typ av hudinfektion och letar efter lämpliga behandlingar har du kanske märkt att det finns två typer av Fucidinkräm – Fucidin H-kräm och Fucidinkräm.

Båda de aktuella behandlingarna är lika varandra och innehåller den aktiva substansen Fusidinsyra, som hjälper till att behandla infekterade eksem och en rad andra hudtillstånd snabbt och effektivt.

Det finns dock en avgörande skillnad: Fucidin H-krämen innehåller ytterligare en aktiv substans, hydrokortison. Hydrokortison är en mild steroid (eller kortikosteroid) som hjälper till att minska inflammation, svullnad, rodnad och klåda. Detta bidrar i sin tur till att förhindra klåda som ytterligare kan irritera och infektera problemområdet.

Å andra sidan är Fucidinkrämen lämplig för många människor som vill behandla mildare infekterade eksem och andra hudtillstånd.

Du kan köpa Fucidinkräm från flera olika apotek på nätet. Om du vill veta mer om denna kräm och dess användningsområden kan du alltid kontakta en läkare på nätet.

Hur fungerar Fucidin?

Fucidin innehåller två substanser som används tillsammans för att behandla hudtillstånd som eksem. Hydrokortison är en aktuell kortikosteroid som hindrar hudcellerna från att frigöra inflammatoriska ämnen. På så sätt förhindrar läkemedlet att blodkroppar expanderar, vilket minskar svullnad och rodnad i huden. Hydrokortison kan också bidra till att minska klåda som irriterar huden och förvärrar eksemet.

Fusidinsyra, ett antibiotikum, används för att behandla bakterieinfektioner. Fusidinsyra fungerar genom att förhindra att hudbakterier producerar proteiner som gör att de kan sprida sig och växa. Utan dessa proteiner dör de skadliga hudbakterierna eller dödas av immunförsvaret.

Eftersom detta är ett receptbelagt läkemedel kommer din läkare att ge dig råd om hur mycket Fucidin du ska använda. Behandlingens längd är dock vanligtvis en till två veckor, med krämen applicerad på problemområdet två gånger om dagen.

När du använder Fucidin bör det inte ta mer än några dagar innan du märker en märkbar skillnad i hudens tillstånd. Om det inte sker någon förbättring efter en vecka bör du uppsöka din läkare för ytterligare råd eller för att hitta en alternativ eksembehandling.

Hur applicerar du Fucidinkrämen?

Användningen av Fucidinkrämen är enkel: den behöver bara appliceras på den drabbade huden med fingrarna. Försök att undvika den omgivande friska huden om möjligt. Det enklaste sättet att mäta hur mycket Fucidin du behöver applicera är med pekfingret.

Efter att ha tagit bort locket på krämen trycker du på tuben så att krämen rinner längs pekfingerspetsen till den första ledens linje. Detta kallas en fingertoppsenhet (FTU).

I genomsnitt behöver du följande antal FTU:er när du applicerar Fucidin på olika delar av kroppen:

  • Ansikte och hals: två FTU:er
  • Ryggen: sju FTU:er
  • Kroppens framsida: sju FTU:er
  • Framsida och handflatsida: en FTU:er
  • Båda benen: sex FTU:er
  • Båda fötterna: två FTU:er

Om du använder Fucidin på ett barn bör du använda ungefär hälften av ovanstående enheter för fingertopparna. Du bör dock fortfarande använda ett vuxenfinger för att mäta ut den mängd Fucidin FTU:er som behövs.

Vem kan använda Fucidin?

Fucidin är lämpligt för de flesta människor. Det gäller vuxna, äldre personer, barn och spädbarn. Om du använder Fucidin på barn eller spädbarn ska du inte applicera krämen på stora hudområden.

Om du är gravid eller ammar rekommenderas att du inte använder läkemedlet under en längre tid. Du bör alltid fråga din läkare eller barnmorska innan du använder något läkemedel om du är gravid eller ammar.

Det är viktigt att notera att Fucidin endast ska användas enligt läkarens anvisningar. Din läkare kommer att tala om den rekommenderade dosen av krämen och hur man applicerar rätt mängd.

Patientinformation Fucidin kräm

Har Fucidin också biverkningar?

Som regel kan effekterna av läkemedel vara oförutsägbara. Reaktioner på Fucidin kan variera från person till person och även hos samma person. Det stora flertalet personer som använder Fucidin är dock friska. Vissa upplever dock biverkningar.

Vanliga biverkningar av Fucidin

  • Lokala hudreaktioner är de vanligaste biverkningarna av Fucidin.

I genomsnitt drabbas en av 100 personer. De vanligaste biverkningarna av Fucidin är:

  • Hudirritation
  • Rödhet och utslag
  • Kliande hud
  • En brännande känsla

Allvarliga biverkningar är extremt sällsynta när Fucidin används. Om du märker någon av följande biverkningar efter att ha applicerat krämen på huden är det möjligt att du har haft en allergisk reaktion på Fucidin och du bör omedelbart kontakta din läkare:

  • Du har andningssvårigheter
  • Ditt ansikte eller din hals svullnar upp
  • Ett kraftigt utslag bildas på din hud.
  • Grumlig syn
  • Förvärring av ditt eksem

Andra biverkningar orsakade av Fucidin:

Vissa allvarligare biverkningar är kända för att orsakas av en biverkning av hydrokortison, en av de två huvudsubstanserna i Fucidin. Dessa inkluderar:

  • Glaukom
  • Förtunning av huden
  • Rött, fläckigt utslag runt munnen eller hakan
  • Sträckmärken
  • Små vener nära hudytan blir synliga
  • Hudrodnad
  • Ljusare hudfärg
  • Förändringar i tillväxten av kroppshår
  • Överdriven svettning

Om du lider av dessa biverkningar bör du kontakta en legitimerad läkare.

Hur mycket kostar Fucidinsalva?

Om du behöver Fucidinsalva kan du köpa den från nätapoteket till ett pris av 22,11 euro (ca. 255 SEK). Om du har några frågor om användningen av salvan kan du alltid kontakta en nätläkare.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Fucidin

Medicin från

628,00 kr