Furosemid

Pris från

513,00 kr

Vattenretention kan vara obehagligt och göra livet svårare. Det finns många sjukdomar som kan leda till att kroppen lagrar vätska och inte längre kan utsöndra den. Utlösande faktorer för vätska i kroppen kan vara sjukdomar som hjärtsvikt, ödem eller njursjukdom.

Onlineapotek

5/5

513 kr

Furosemid
Artikelnummer Furosemide 40 mg Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Vad är Furosemid?

Furosemid är ett diuretikum. Det kan ge lindring och används därför ofta för att hjälpa kroppen att eliminera överflödig vätska. Detta gör att vätska och salter kan utsöndras snabbare och ger lindring. Den aktiva substansen Furosemid ser till att kroppen utsöndrar mer vätska och mer salter.

Innan du bestämmer dig för att använda Furosemid i samråd med din läkare bör du veta vad det är och hur det används. Du hittar allt viktigt om Furosemid i den här artikeln.

Vad används Furosemid till?

Furosemid används främst för att snabbare avlägsna vattenretention och överskottsvätska från kroppen. Furosemid används främst vid ödem, hjärtsvikt och njursjukdom, eftersom dessa orsakar att vätska ansamlas i olika delar av kroppen och orsakar ytterligare obehag.

Dessa kan vara:

  1. Andnöd
  2. Viktökning
  3. Svullna fötter, fotleder och ben.

Furosemid används också som hypertensiva. Detta beror på att minskningen av vätska i kroppen också sänker blodtrycket, vilket i sin tur har en positiv effekt på kärlen och hjärtat.

Hur används Furosemid?

Furosemid tas alltid i samråd med den behandlande läkaren. De är filmdragerade tabletter i respektive dosering, som ska tas med ett glas vatten. I allmänhet finns det 2 olika rekommenderade tider för att ta läkemedlet.

Först på morgonen:

Om syftet är att minska den allmänna vattenretentionen och för att eliminera ödem rekommenderas att ta den före frukost. I det här fallet ska du ta Furosemid minst en halvtimme före frukost med ett glas vatten. Därefter kan kroppen utsöndra den överflödiga vätskan under hela dagen.

Andra på eftermiddagen:

Om du har andningsproblem, särskilt på natten, på grund av vattenretention, rekommenderas det att du tar Furosemid senast klockan 15.00. Detta gör att kroppen kan bryta ner det överflödiga vattnet före sänggåendet.

Det rekommenderas inte att ta Furosemid efter kl. 17.00, eftersom kroppen då utsöndrar vatten under natten och då minskar de vilsamma sömnfaserna.

Patientinformation Furosemid 40 mg

Dosering av Furosemid

Furosemid kommer i olika doser och din läkare kommer att avgöra vilken dos som är bäst för dig. Den allmänna doseringsrekommendationen av Furosemid för vuxna är:

  • Startdosen är vanligtvis mellan 20-80 mg Furosemid, beroende på hur allvarliga symptomen är.
  • Den dagliga dosen tas vanligtvis en gång om dagen eller fördelas flera gånger om dagen under hela dagen.

Den exakta doseringen och intaget ges av den legitimerade läkaren. Det är viktigt att notera att olika doser gäller för barn. Innan du tar Furosemid bör du rådgöra noggrant med din läkare och läsa bipacksedeln noggrant.

Vilka biverkningar kan Furosemid utlösa?

Furosemid kan orsaka biverkningar som kan vara obehagliga. I de flesta fall uppträder biverkningarna i början av behandlingen med Furosemid och avtar sedan. Om biverkningarna kvarstår bör du definitivt diskutera detta med den läkare som behandlar dig och titta noga på bipacksedeln igen.

Biverkningar av diuretikumet Furosemid:

  • Dåsighet
  • Ökad törst
  • Muntorrhet
  • Huvudvärk

När bör Furosemid inte användas?

Det är inte alla som tål diuretikumet Furosemid, som används för att minska vattenansamlingen. Framför allt måste man ta hänsyn till interaktioner med andra läkemedel; dessa bör alltid diskuteras med den behandlande läkaren. Dessutom ska Furosemid inte tas om följande saker gäller för dig:

  • Du är allergisk mot Furosemid eller en annan substans.
  • Du lider av en allvarlig leversjukdom.
  • Du har kalium- eller natriumbrist.
  • Du har inte tillräckligt med blodvolym i kroppen.
  • Dina njurar producerar inte tillräckligt med urin, du lider av anuri.
  • Du ammar fortfarande.

Det är också viktigt att notera att Furosemid under graviditet endast bör tas i nära samråd med läkaren. Furosemid får inte tas under amning.

Försiktighet rekommenderas också i samband med konsumtion av alkohol, eftersom biverkningarna kan förstärkas av alkoholen.

Om biverkningar som sömnighet uppstår bör man inte delta aktivt i vägtrafiken. Du bör i alla fall försäkra dig om att dina reaktioner inte påverkas av att du tar Furosemid innan du aktivt deltar i vägtrafiken.

Är Furosemid tillgängligt utan recept?

Furosemid är ett läkemedel som endast kan köpas på recept. Diskutera intaget med din läkare, på så sätt kan du också bestämma det exakta intaget och doseringen med läkaren.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Furosemid

Medicin från

513,00 kr