Lidokain (Lidocaine)

Pris från

566,00 kr

Lidokainsalva är särskilt känd för sitt verkningssätt. Om en patient lider av smärta eller ihållande klåda, förskriver många läkare Lidokainsalva. Detta bedövar huden och lindrar därmed den smärta som uppstår.

Onlineapotek

5/5

1581 kr

Onlineapotek

4/5

566 kr

Lidokain (Lidocaine)
Artikelnummer Lidokain 3% vaselinkräm 150 g Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Lidokain – vad innehåller det?

Lidokain är ett läkemedel med bedövande effekt. På grund av de aktiva substanserna i ämnet överförs s.k. smärtstimuli endast på ett hämmat sätt till hjärnan. Läkemedlet Lidokain används allt oftare i form av en salva. Genom att applicera salvan bedövas huden på motsvarande delar av kroppen på ett sådant sätt att inga smärtstimuli kan överföras. Lidokainsalva är endast tillgänglig i samband med ett förskrivet recept.

Vad används Lidokain för?

Lidokainsalva används när huden behöver vara bedövad under en tillfällig period. Detta kan till exempel vara fallet vid ihållande smärta, kraftig klåda eller sår. Lidokainsalva kan till exempel användas vid hemorrojder, analfissurer eller insektsbett. Dessutom kan salvan användas vid för tidig utlösning. De aktiva ämnena i Lidokainsalvan ser till att både glansens förhud och penisens hud förlorar sin känslighet. Detta kan fördröja den förväntade utlösningen. Det är viktigt att diskutera behandlingen och användningen av Lidokainsalva med en legitimerad läkare i förväg. Läkaren kommer att instruera patienten om tillämpningen och den tillhörande behandlingsperioden.

Hur används Lidokain?

Lidokainsalva kan användas för att lindra både klåda och ihållande smärta. Lidokainsalvan appliceras helt enkelt på motsvarande hudområde. Det är viktigt att salvan endast appliceras på det område som ska behandlas och inte på hela huden. Om patienten lider av hemorrojder är det lämpligt att applicera salvan först efter ett toalettbesök. Vid analfissur bör salvan däremot appliceras före. Vid för tidig utlösning är det lämpligt att applicera Lidokainsalvan strax före det planerade samlaget. Salvan bör endast appliceras i form av ett tunt lager, annars förlorar den manliga medlemmen helt sin känsel. Lidokainsalva får aldrig appliceras på öppna eller blödande sår. Detta kan leda till betydande inflammation.

Dosering av Lidokain

Innan en patient börjar använda Lidokain är det lämpligt att söka råd från en legitimerad läkare. Om patienten inte har fått några specifika doseringsråd kan han/hon följa följande allmänna dosering:

  • För både vuxna och barn kan salvan appliceras 1 till 2 gånger. Det rekommenderas att applicera ca 2 till 4 cm av salvan från tuben på motsvarande hudområde.
  • Om en patient lider av för tidig utlösning kan Lidokainsalvan appliceras kort före det planerade samlaget. En ärtstor droppe salva appliceras på huden och sprids sedan ut. Dosen och behandlingsperioden kan anpassas individuellt efter behov.
  • Under inga omständigheter bör mer än 5 gram Lidokainsalva appliceras per dag.

Om patienten drabbas av obehag eller smärta under behandlingsperioden rekommenderas att man omedelbart kontaktar en legitimerad läkare.

Biverkningar av Lidokain

I de flesta fall tolereras Lidokain av patienterna väl. I sällsynta fall kan dock så kallade biverkningar uppstå. Vi har sammanfattat några av dessa biverkningar nedan:

  • Hudirritation eller utslag
  • Rödhet på huden
  • En brännande eller kliande känsla

Om patienten drabbas av en eller flera biverkningar samtidigt under en längre tid bör man definitivt kontakta en legitimerad läkare. Detta är det enda sättet att förhindra eventuella följdskador.

När får Lidokain inte användas?

Lidokainsalva är inte lämplig för alla patienter. Innan appliceringen påbörjas rekommenderas att du läser förpackningsbladet noggrant. Där hittar patienten viktig information om applicering och den tillhörande doseringen. Om en patient är allergisk mot de aktiva ämnena eller substanserna som ingår får Lidokainsalvan inte användas under några omständigheter. I sällsynta fall kan det leda till en så kallad överdos. Om en patient tar andra läkemedel samtidigt är det lämpligt att diskutera detta med en läkare. Detta är det enda sättet att förhindra en eventuell interaktion mellan de enskilda substanserna.

Patientinformation Lidokain (Lidocaine)

Kan Lidokain också köpas utan recept?

Lidokainsalva kan endast köpas på recept. Av denna anledning måste patienten i förväg konsultera en legitimerad läkare och få Lidokainsalvan ordinerad av denne. Läkaren kommer naturligtvis också att informera patienten om lämplig användning och eventuella biverkningar.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Lidokain (Lidocaine)

Medicin från

566,00 kr

Lidokain (Lidocaine)

1581 kr