Lixiana

Pris från

1.141,00 kr

Läkemedlet Lixiana kan användas för en rad olika blodproppar. Dessa kan uppstå i lemmar, till exempel armar och ben, eller i hjärnan.

Onlineapotek

5/5

1141 kr

Lixiana
Artikelnummer Lixiana 15 mg - 30 mg - 60 mg Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Lixiana – vad innehåller läkemedlet?

Lixiana är ett antikoagulantia, som företrädesvis används vid blodproppar i blodkärlen. Lixiana innehåller den aktiva substansen Edoxaban. Denna aktiva substans hämmar produktionen av blodproppar. Detta minskar också risken för eventuell trombos i lemmarna, till exempel armarna eller benen. När man tar Lixiana filmdragerade tabletter är det inte nödvändigt att patienten regelbundet kontrollerar koagulationsvärdet. Läkemedlet Lixiana kan endast köpas på recept.

Vad används Lixiana för?

Som namnet antyder är Lixiana ett läkemedel som används för att behandla en blodpropp i patientens kropp. Dessutom kan detta läkemedel också användas för att förhindra eventuella blodproppar i hjärnan. En blodpropp i hjärnan kan i värsta fall till och med leda till en stroke. För att förhindra detta rekommenderas det att ta läkemedlet Lixiana regelbundet. Om en patient drabbas av en bentrombos eller lider av en lungemboli kan läkemedlet Lixiana också användas. Innan en patient bestämmer sig för behandlingsterapi med läkemedlet Lixiana rekommenderas det starkt att diskutera det med en legitimerad läkare.

Hur ska Lixiana tas?

I förväg informerar läkaren patienten i detalj om det lämpliga intaget. Om patienten inte har fått några specifika och individuella behandlingsinstruktioner kan han eller hon följa den allmänna behandlingsrekommendationen. Det rekommenderas att Lixiana filmdragerade tabletter alltid tas vid samma tidpunkt. Detta är det enda sättet att garantera en snabb förbättring av patientens hälsa. Det är också viktigt att de filmdragerade tabletterna alltid tas tillsammans med vatten. På så sätt kan den aktiva substansen i tabletterna fördelas optimalt i blodet och därmed sprida sin effekt snabbare. Läkemedlet Lixiana kan tas helt oberoende av vanliga måltider. Det kan också tas på tom mage. Om patienten glömmer att ta läkemedlet måste en legitimerad läkare kontaktas.

Dosering av Lixiana

Läkemedlet Lixiana kommer i två olika doser. Den lämpliga dosen bestäms av en läkare i förväg. Dessutom bestäms hur länge patienten måste ta läkemedlet Lixiana. Som regel rekommenderas ett dagligt intag av 30 till 60 mg för vuxna. Denna dos är också den maximala dosen och får därför inte överskridas. Både barn och ungdomar under 18 år är helt uteslutna från att ta läkemedlet Lixiana. Om patienten drabbas av smärta eller obehag under intagningsfasen är det lämpligt att kontakta en legitimerad läkare. Detta är det enda sättet att förhindra en eventuell felaktig dosering.

Biverkningar av Lixiana

Vid användning av läkemedlet Lixiana uppträder de medföljande symtomen vanligtvis endast under de första tre behandlingsdagarna. Därefter försvinner de helt av sig själva. Biverkningarna kan omfatta följande:

  • Blödning: Blödningen kan till exempel uppstå under huden i form av blåmärken, men också i näsan i form av näsblod.
  • Blödning i avföring eller urin
  • Illamående och svår buksmärta
  • Hudutslag: Detta är oftast förknippat med svår klåda.
  • Anemi

Om du drabbas av dessa eller liknande biverkningar under alltför lång tid är det lämpligt att omedelbart kontakta en legitimerad läkare.

När får läkemedlet Lixiana inte tas?

Lixiana är inte lämpligt för alla patienter att ta. I vissa sällsynta fall utesluts patienten helt från att ta Lixiana filmdragerade tabletter. Detta gäller till exempel för patienter som lider av en stark överkänslighet mot den aktiva substansen edoxaban. Dessutom är patienter som drabbas av allvarliga blödningar uteslutna från att ta läkemedlet. Dessa kan till exempel förekomma i form av leversjukdom eller hjärnblödningar. I sällsynta fall kan det också förekomma så kallade interaktioner mellan de ingående aktiva substanserna. Om patienten tar ett annat läkemedel samtidigt är det lämpligt att diskutera intaget i detalj i förväg.

Patientinformation Lixiana

Är Lixiana också tillgängligt utan recept?

Lixiana kan endast köpas på recept. Läkemedlet kan köpas på vilket apotek som helst samt på nätapotek. Nätapoteken levererar det beställda läkemedlet direkt till patientens dörr.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Lixiana

Medicin från

1.141,00 kr