Marvelon

Pris från

606,00 kr

Marvelonpillret har två anmärkningsvärda egenskaper. Den ena är dess riktade verkningsmekanism och den andra är det låga antalet hormoner som den innehåller. För att undvika en oönskad graviditet väljer fler och fler kvinnor att ta ett p-piller mot graviditet.

Onlineapotek

5/5

606 kr

Marvelon
Artikelnummer Marvelon 0.03 mg Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Vad är Marvelon?

Läkemedlet Marvelon är ett välkänt p-piller. En speciell egenskap hos p-pillret Marvelon är det låga antalet hormoner som det innehåller. Det är ett s.k. sub-50-piller. Marvelonpillret innehåller två olika aktiva substanser. Den ena är den välkända aktiva substansen etinylestradiol och den andra är den aktiva substansen desogestrel. Dessa två aktiva substanser är ansvariga för att skydda kvinnan från en oplanerad graviditet. Marvelonpillret kan endast köpas på recept.

Vad används Marvelon till?

De aktiva substanserna är effektiva hormoner. Dessa hormoner är ansvariga för att förhindra ägglossning hos kvinnor och även för att ändra strukturen på livmoderslemhinnan. Genom att ta Marvelonpiller blir livmodern tjockare och fastare på samma gång. Vid samlag fastnar de manliga spermierna i livmoderslemhinnan och kan därför inte tränga in i livmodern och befrukta ägget. Marvelonpillret har endast en uttalad skyddsfunktion när det tas regelbundet. Marvelonpiller förskrivs också till patienter som lider av en så kallad menstruationsstörning. I de flesta fall är menstruationsstörningar förknippade med en kraftig blodförlust eller endast lätta blödningar.

Marvelon – hur används det?

Marvelonpillret kommer i en så kallad blisterremsa. Denna blisterremsa har 21 enskilda piller. Det är viktigt att ta ett piller varje dag under de första 21 dagarna. När de 21 dagarna är slut ska man ta en 7 dagars pausvecka. Under pausveckan tas inget piller. När pausveckan är över tas Marvelonpillret regelbundet igen under de kommande 21 dagarna. I de flesta fall inträffar abstinensblödning under pausveckan. Om denna inte upphör efter sju dagar måste du börja ta Marvelonpiller igen. En glömd dos ska aldrig ersättas med en dubbel dos.

Dosering av Marvelon

Om patienten inte har fått någon separat doseringsanvisning kan han/hon följa de allmänna doseringsråden:

  • Marvelonpillret ska tas regelbundet i 21 dagar i taget. Detta följs av en sju dagars pausvecka.
  • Så snart pausveckan är över kan den normala intagningscykeln återupptas.

Innan du börjar ta Marvelonpiller är det lämpligt att söka detaljerad rådgivning från en kompetent läkare. Han eller hon kommer att kunna ge dig råd om lämplig dosering samt tillhörande behandlingsperiod.

Biverkningar av Marvelon

Som med alla preventivmedel kan vissa biverkningar uppstå när du tar p-piller. Det är dock bara ett fåtal patienter som drabbas av dessa biverkningar. Vi har sammanfattat de vanligaste biverkningarna nedan:

  • Besvär från mag- och tarmkanalen samt illamående
  • Spända eller hårda bröst
  • Blödning, som kan förekomma med oregelbundna intervaller under intagningscykeln.
  • Huvudvärk och till och med migrän
  • Svullna lemmar, t.ex. händer, armar, ben och fötter.

Om en patient drabbas av en eller flera biverkningar samtidigt och om dessa kvarstår under en längre tid rekommenderas att man omedelbart kontaktar en läkare. Detta är det enda sättet att förhindra ytterligare biverkningar eller till och med följdskador. Att ta Marvelonpiller ökar också risken för trombos.

Patientinformation Marvelon 0.03 mg

När ska Marvelon inte användas?

Om patienten lider av en specifik allergi är det rekommenderat att inte använda läkemedlet. Var även uppmärksam på följande besvär eller tillstånd:

  • Om patienten är allergisk mot den aktiva substansen etinylestradiol eller desogestrel rekommenderas starkt att inte ta p-piller. Detsamma gäller om patienten är allergisk mot andra substanser i p-pillret.
  • Om en patient lider av trombos eller redan har drabbats av en stroke eller hjärtinfarkt bör han eller hon också avstå från att ta läkemedlet.
  • Marvelonpillret är inte heller lämpligt för patienter som lider av en blodkoagulationsstörning eller som redan lider av inflammation i bukspottkörteln.

Om patienten tar andra läkemedel eller droger samtidigt är det lämpligt att diskutera detta med en läkare i förväg. Detta är det enda sättet att undvika en eventuell interaktion mellan de aktiva substanserna som ingår.

Är Marvelon tillgängligt utan recept?

Denna fråga kan besvaras med ett tydligt nej. Marvelonpiller kan endast köpas på recept. Marvelonpillret kan köpas på vilket apotek som helst och även på nätapotek.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Marvelon

Medicin från

606,00 kr