Nitrofurantoin

Pris från

654,00 kr

Vid bakterieinfektioner är antibiotika ofta lämpliga som läkemedel. Av denna anledning används den aktiva substansen Nitrofurantoin allt oftare för att bekämpa infektioner i urinvägarna eller cystit.

Onlineapotek

5/5

654 kr

Nitrofurantoin
Artikelnummer Nitrofurantoin 50 mg Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Nitrofurantoin – vad är det?

Läkemedlet Nitrofurantoin är ett så kallat antibiotikum som är särskilt populärt på grund av sin riktade och snabba effekt. Den aktiva substansen Nitrofurantoin som finns i det hjälper särskilt bra vid infektioner, till exempel i urinvägarna. Efter intag kommer läkemedlet också in i urinen och dessutom även i njurarnas vävnad och själva njurbäckenet. De bakterier och virus som lever där dödas av den aktiva substansen Nitrofurantoin. Detta gör det möjligt för den fixerade infektionen att läka. Läkemedlet Nitrofurantoin är ett antibiotikum. Av denna anledning är det endast tillgängligt på recept.

Vad används Nitrofurantoin till?

Läkemedlet Nitrofurantoin kan användas för en rad olika bakterieinfektioner. I allmänhet förskrivs detta läkemedel oftast för en bakteriell infektion eller inflammation i urinvägarna. Det kan till exempel röra sig om följande infektioner:

  • Pyelonefrit
  • Urinvägsinfektion
  • Cystit; som är en mycket smärtsam och samtidigt irriterande infektion som många kvinnor lider av. I de flesta fall yttrar sig cystit genom följande besvär och problem:
  • Svår smärta vid urinering och även kort därefter
  • En känsla av att ständigt behöva gå på toaletten
  • Buksmärta i underlivet
  • Vid cystit är urinen ofta grumlig och mörkgul, och det kan också finnas blod eller så kallade blodtrådar i urinen
  • Förhöjd temperatur och feber

Behandling med läkemedlet Nitrofurantoin hjälper till att döda bakterierna omedelbart. Detta lindrar infektionen och läkningsprocessen kan börja. Ibland används läkemedlet Nitrofurantoin och den aktiva substansen med samma namn också för att förebygga en infektion. I ett sådant fall kallas det för en profylaktisk behandling. Läkemedlet Nitrofurantoin tas för detta ändamål som en förebyggande åtgärd. Detta gäller till exempel personer som ofta drabbas av en smärtsam urinvägsinfektion.

Använd Nitrofurantoin korrekt

Läkemedlet Nitrofurantoin kan också tas i form av kapslar. När man tar kapslarna ska man se till att de tas hela och även tillsammans med vatten. Endast på detta sätt kan en omfattande effekt av den aktiva substansen garanteras. Det rekommenderas att ta kapseln antingen under en måltid eller kort därefter. Det är viktigt att behandlingen fullföljs i sin helhet och bör inte avbrytas under behandlingsprocessen. Om medicinen avbryts på grund av obehag kan det hända att den inte helt dödar bakterierna.

Dosering av Nitrofurantoin

Läkemedlet Nitrofurantoin kommer i olika styrkor. Styrkan är relaterad till mängden av den aktiva substansen med samma namn som ingår. Det är viktigt att en läkare fastställer vilken dosering som är bäst för den aktuella infektionen. Rekommendationen när det gäller intag av Nitrofurantoin är följande:

  • Vuxna och barn över 12 år kan ta en 50 mg kapsel Nitrofurantoin fyra gånger om dagen.

För barn som ännu inte har fyllt 12 år gäller andra doseringsvillkor. Om läkemedlet Nitrofurantoin tas som så kallad profylax måste rekommendationerna för användning också följas. Det är viktigt att i förväg informera sig om lämplig dosering.

Vad är biverkningarna av Nitrofurantoin?

Behandling med den aktiva substansen Nitrofurantoin kan också ge biverkningar under vissa omständigheter. De möjliga biverkningarna som kan uppstå om du tar det är:

  • Huvudvärk
  • En ökad känsla av yrsel
  • Aptitlöshet, illamående och även gastrointestinala besvär
  • Mörk missfärgning av urinen

Om en patient drabbas av en eller flera biverkningar rekommenderas det att man omedelbart kontaktar en läkare.

När får Nitrofurantoin inte tas?

Den aktiva substansen Nitrofurantoin är inte lämplig för alla. Det bör inte tas i följande fall:

  • Vid allergi och hög känslighet för den aktiva substansen Nitrofurantoin eller andra substanser i läkemedlet.
  • Vid funktionell störning i njurarna.
  • I avsaknad av urin

Om patienten lider av något av dessa tillstånd bör användningen av Nitrofurantoin diskuteras med en läkare i förväg.

Är Nitrofurantoin tillgängligt utan recept?

Denna fråga kan besvaras med ett nej. Läkemedlet Nitrofurantoin är endast tillgängligt på recept. Dessutom ska det alltid tas i samråd med en legitimerad läkare. Vid eventuella biverkningar eller besvär bör man också omedelbart rådgöra med en legitimerad läkare. Detta är det enda sättet att undvika följdskador.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Nitrofurantoin

Medicin från

654,00 kr