Primolut N

Pris från

499,00 kr

Vissa kvinnor lider av svåra menstruationskramper under menopausen. Läkemedlet Primolut N kan lindra dessa besvär och hjälpa till att få en regelbunden cykel.

Onlineapotek

5/5

499 kr

Onlineapotek

4/5

524 kr

Primolut N
Artikelnummer Primolut N Norethisterone 5 mg Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Primolut N – vilken typ av läkemedel är detta?

Läkemedlet Primolut N utmärker sig framför allt genom sin aktiva substans noretisteron. Den aktiva substansen noretisteron innehåller samma aktiva substans som det välkända kvinnliga könshormonet progesteron. Det kvinnliga könshormonet progesteron har ett betydande inflytande på den kvinnliga menstruationscykeln och den därmed sammanhängande fertiliteten hos kvinnan. Hormonet progesteron initierar ägglossningen hos kvinnor. En brist på detta hormon kan till exempel leda till en ihållande cykelstörning.

Vad används Primolut N till?

Läkemedlet Primolut N förskrivs för kvinnor som lider av irreguljär menstruationscykel eller försenad menstruation. Primolut N kan också användas under menstruation, endometrial eller klimakteriet. Innan man börjar ta läkemedlet Primolut är det viktigt att diskutera behandlingens längd i förväg med en legitimerad läkare. Han eller hon kan också informera dig om den individuella doseringen och eventuella biverkningar. Detta hjälper till att undvika en eventuell felaktig behandling.

Hur kan läkemedlet Primolut N användas?

Lämplig användning av läkemedlet Primolut N beror på patientens individuella besvär och smärta. I de flesta fall tas Primolut N-tabletten endast under andra halvan av cykeln. Om en patient vill skjuta upp sin cykel ska intaget påbörjas redan tre dagar före den förväntade starten av cykeln. Behandlingstiden är i detta fall cirka två veckor. Om patienten lider av besvär under sitt klimakterium tas Primolut N-tabletten dagligen. Det rekommenderas att ta tabletten dagligen vid samma tidpunkt på dagen. Detta gör att ett optimalt verkningsläge kan utvecklas. Det är viktigt att tabletten tas hel tillsammans med vätska. Dessutom bör man se till att inte tugga eller krossa tabletten när man tar den.

Dosering av Primolut N

Innan du börjar ta läkemedlet är det lämpligt att diskutera doseringen med din läkare. Om patienten inte har fått någon specifik doseringsanvisning kan han eller hon följa det allmänna behandlingsrekommendationen:

  • Primolut N-tabletten kan tas en till två gånger dagligen. En dosering på 5 mg rekommenderas.
  • Detta läkemedel är endast lämpligt för kvinnor. Barn och män får inte ta det utan undantag.
  • Om patienten drabbas av obehag eller smärta under behandlingsperioden ska en legitimerad läkare omedelbart kontaktas. I ett sådant fall kan läkaren justera doseringen av läkemedlet.

Kan biverkningar uppstå när man tar Primolut N?

I sällsynta fall kan biverkningar uppstå när du tar Primolut N. Dessa biverkningar är vanligtvis milda. I de flesta fall är dessa biverkningar lindriga. Vi har sammanfattat de vanligaste biverkningarna nedan:

  • En oregelbunden till svag blodförlust: denna biverkning uppträder i de flesta fall direkt i början av behandlingsperioden och avtar igen under tiden som behandlingen pågår.
  • Fullständig avsaknad av menstruation: Denna biverkning kan uppstå särskilt om läkemedlet används under lång tid. I detta fall kan menstruationen upphöra under en viss tid. Detta inträffar dock sedan igen som vanligt.
  • Besvär från mag- och tarmkanalen: Detta omfattar bland annat illamående, kräkningar och diarré.
  • Huvudvärk och migrän
  • Bröstsmärta eller en känsla av spändhet i bröstet.

Om patienten drabbas av dessa eller liknande biverkningar rekommenderas att man omedelbart kontaktar en legitimerad läkare. Detta är det enda sättet att helt förhindra ytterligare besvär eller biverkningar. Patienten kan hitta mer information om möjliga biverkningar i bipacksedeln.

Patientinformation Primolut Nor

När får Primolut N inte användas under några omständigheter?

Läkemedlet Primolut N är inte lämpligt för alla patienter. I vissa sällsynta fall är patienten utesluten från att ta läkemedlet:

  • Vid en allergisk reaktion mot den aktiva substansen eller andra substanser i läkemedlet.
  • Om patienten är gravid eller ammar måste hon också avstå från att ta läkemedlet.
  • Om patienten drabbas av klåda eller gulsot under tidig graviditet får läkemedlet inte tas under några omständigheter.
  • Läkemedlet är inte heller lämpligt för personer med leversjukdom.

Om patienten tar andra läkemedel samtidigt är det lämpligt att diskutera användningen av Primolut N med en läkare. Han eller hon kan informera dig om eventuella interaktioner eller biverkningar i ett tidigt skede.

Är Primolut N också tillgängligt utan recept?

Eftersom läkemedlet Primolut N är en effektiv aktiv substans kan det endast köpas på recept. Detta inkluderar bland annat nätapotek.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Primolut N

Medicin från

499,00 kr