Protopic

Pris från

1.313,00 kr

Protopic är ett topikalt immunsuppressivt makrolidläkemedel. Det verkar genom att minska den cellulära aktiviteten i kroppens immunsystem, vilket bidrar till att bromsa tillväxten av atopisk dermatit (eksem) på huden. Protopic salva används på kort sikt för att behandla måttligt till svårt eksem hos vuxna och barn i åldern 2 år och äldre. Protopic är inte lämpligt för personer med ett svagt immunförsvar.

Onlineapotek

5/5

1313 kr

Protopic
Artikelnummer Protopic 0.1% - 0.03% salva Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Vad används Protopic för?

Protopic är en receptbelagd salva som appliceras på huden (topikalt) för att behandla eksem (atopisk dermatit). Protopic tillhör en läkemedelsklass som kallas topikala kalcineurinhämmare. Det ges till vuxna och barn över 2 år som inte har ett försvagat immunsystem.

Fördelar och nackdelar med Protopic

Innan du bestämmer dig för att ta ett läkemedel är det också viktigt att du överväger de olika fördelarna och nackdelarna. Vi har sammanfattat de viktigaste fördelarna och nackdelarna med läkemedlet nedan:

Fördelar:

  • Läkemedlet Protopic är bra för behandling av måttligt till svårt eksem utan att huden blir tunnare, vilket kan hända vid långvarig användning av topikala steroider.
  • Protopic är ett steroidfritt alternativ för behandling av eksem.
  • Kan användas på både vuxna och barn över 2 år.
  • Du kan använda Protopic upprepade gånger och läkemedlet kommer inte att förlora sin effekt. Du bör dock inte använda det under längre tid (längre än 6 veckor).
  • Protopic kan appliceras säkert i ansiktet, på halsen, i ljumskarna, runt ögonen eller i hudveck.

Nackdelar:

  • Kan orsaka biverkningar samt interaktioner (men detta är fallet med alla olika läkemedel).

Vad du bör veta om läkemedlet Protopic

Innan du använder Protopic, berätta för din läkare om du har hudcancer eller precancerösa lesioner.

  • Du bör använda den minsta mängd Protopic som behövs för att kontrollera dina eksemsymtom.
  • Under behandling med Protopic ska du begränsa din exponering för solen. Om du måste vistas utomhus ska du bära kläder som skyddar det behandlade området från solen och smörja in dig med solskyddsmedel.
  • Tala om för din läkare om du upplever sveda, stickningar, klåda eller någon annan hudirritation som besvärar dig eller som inte försvinner inom den första veckan efter att du använt Protopic.
  • Undvik kontakt med vatten (dusch, simning) efter applicering av Protopic.
  • Rengör det drabbade området och torka det väl innan du applicerar Protopic. Tvätta händerna med en mild tvål efter användning av Protopic, såvida inte händerna är behandlingsområdet.
  • Det är viktigt att använda fuktkrämer för att hålla huden återfuktad. Detta hjälper till att bli av med eksemet.
  • Du ska avsluta behandlingen med Protopic när dina eksemsymtom som klåda, utslag och rodnad försvinner.
  • Kontakta läkare om dina symtom inte har förbättrats efter 6 veckor.

Är det säkert att använda Protopic i ansiktet?

Protopic salva kan appliceras som ett tunt lager i ansiktet. Du ska bara använda detta läkemedel enligt din läkares anvisningar under en kort tid.

Är Protopic en steroid?

Nej, Protopic är inte en steroid. Det tillhör i stället en läkemedelsklass som kallas kalcineurinhämmare. Topikala kalcineurinhämmare verkar genom att blockera kalcineurin, ett protein som produceras naturligt i kroppen och som hjälper till att aktivera immunsystemet. Genom att blockera detta immunsvar minskar den inflammation som utlöser eksem.

Hur länge ska jag använda Protopic?

Protopic är inte avsett för långtidsanvändning. Du ska bara använda detta läkemedel i högst 6 veckor. Om du behöver ta det längre kan din läkare råda dig att sluta ta läkemedlet under en tid. Om dina symtom inte förbättras efter 6 veckors behandling bör du tala om det för din läkare.

Orsakar Protopic tunnare hud?

Jämfört med topikala steroider bör Protopic inte orsaka hudförtunning.

Vilka är riskerna och varningarna med Protopic?

Protopic kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Denna risk kan vara ännu högre för vissa grupper. Om detta oroar dig bör du tala med din läkare eller apotekspersonal om andra alternativ.

Långvarig användning och cancer

Det finns en sällsynt möjlighet att Protopic kan orsaka hud- och lymfkörtelcancer. Du kan förhindra detta genom att använda Protopic enligt anvisningarna och inte längre än vad din läkare har sagt åt dig att göra. Försök att applicera Protopic endast på de områden du vill behandla och inte på frisk hud. Om eksemsymtomen inte förbättras inom 6 veckor bör du kontakta din läkare igen.

Användning för små barn

Riskfaktorer: Ålder 2 år eller yngre

Protopic ska inte ges till barn under 2 år. Endast 0,03 % salva, den lägsta styrkan, ska ges till barn mellan 2 och 15 år.

Infektion

Protopic kan öka risken för vattkoppor, bältros och andra herpesinfektioner. Använd inte Protopic på hudområden där det finns en aktiv infektion (t.ex. herpes). Om du använder Protopic och tror att din hud har en infektion ska du sluta använda läkemedlet och tala om det för din läkare. Infektionen måste behandlas innan du kan använda Protopic igen.

Svullna lymfkörtlar

Protopic kan orsaka svullna lymfkörtlar. Tala med din läkare om tecken och symtom på svullna lymfkörtlar. Beroende på orsaken till dina svullna lymfkörtlar kan du behöva sluta ta Protopic.

Plötslig njursvikt

I sällsynta fall kan Protopic orsaka plötslig njursvikt. Tala med din läkare om du för närvarande har njurproblem.

Exponering för sol

Protopic kan påverka hur din kropp reagerar på solljus. För att undvika solbränna, använd solskyddsmedel eller bär skyddande kläder. Håll dig borta från solarier och direkt solljus.

Personer med försvagat immunförsvar

Riskfaktorer: Avancerad hiv-infektion | Personer som genomgått organtransplantation | Personer som genomgår cancerbehandling | Personer som tar immunsuppressiva läkemedel.

Eftersom Protopic dämpar immunsystemets reaktion bör personer med försvagat immunsystem inte använda detta läkemedel. Detta kan leda till att du får infektioner och biverkningar eftersom ditt immunförsvar är för svagt.

Det rekommenderas att du alltid rådfrågar en legitimerad läkare innan du börjar använda läkemedlet.

Patientinformation Protopic 0.03 & 0.1%

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Protopic

Medicin från

1.313,00 kr