Salbutamol

Pris från

542,00 kr

Användningen av läkemedlet Salbutamol är utmärkt för patienter som lider av akut astma eller COPD. I de flesta fall är dessa sjukdomar förknippade med allvarliga symtom. Att ta läkemedlet Salbutamol utvidgar inte bara luftvägarna utan lindrar också de enskilda symtomen. Detta läkemedel kan endast köpas på recept.

Onlineapotek

5/5

542 kr

Onlineapotek

4/5

603 kr

Salbutamol
Artikelnummer Salbutamol 100 mcg inhalator Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Salbutamol – Vilken typ av läkemedel är det?

Läkemedlet Salbutamol förskrivs allt oftare för behandling av COPD. Bakom läkemedlet Salbutamol finns en så kallad tryckgasinhalator, som främst är känd för sin omfattande verkningsmekanism. Detta läkemedel är utmärkt för patienter som drabbas av andningsbesvär eller en akut astmaattack. Salbutamol tryckgasinhalator är lätt att använda. Det är viktigt att patienten i förväg diskuterar lämplig användningsmetod.

Vad används läkemedlet Salbutamol för?

Läkemedlet Salbutamol är utmärkt för patienter som drabbas av allergirelaterad astma eller som lider av krampaktiga luftrör. Läkemedlet Salbutamol kan användas som ett så kallat lindringsmedel. Genom att använda läkemedlet rensas inte bara luftvägarna, utan de symtom som uppstår hämmas också. Dessutom gör användningen av läkemedlet Salbutamol det lättare att släppa ut slem. Både dosering och den motsvarande behandlingsperiod är individuellt anpassad till respektive sjukdomstillstånd. Endast på detta sätt kan ett omfattande behandlingssätt garanteras.


Hur ska Salbutamol användas?

Metoden för tillämpning av läkemedlet är okomplicerad. Som regel rekommenderas att man använder mellan en och två sprayer under en akut attack. Inhalering av läkemedlet Salbutamol görs bäst antingen sittande eller stående. Innan patienten använder inhalatorn är det viktigt att händerna rengörs väl. Locket på den trycksatta gasinhalatorn tas sedan bort. Antalet spraydoser måste överenskommas i förväg. Därefter kan tillämpningen av läkemedlet Salbutamol påbörjas. Om patienten inte har använt läkemedlet Salbutamol under en längre tid måste läkemedlet skakas tillräckligt före användning. Efteråt rekommenderas att en till två sprayer sprids i luften.

Dosering av Salbutamol

Innan en patient börjar dosera är det viktigt att en legitimerad läkare fastställer dosen i förväg. Den lämpliga dosen är anpassad till patientens sjukdomstillstånd. En sprayburk med läkemedlet Salbutamol innehåller 0,1 mg av den aktiva substansen Salbutamol. Den rekommenderade dosen vid andningsbesvär är en till två spraydoser per dag. Om patienten lider av andningssvårigheter under sportaktiviteter rekommenderas att Salbutamol tryckgasinhalatorn används 10 till 15 minuter före sportandet. Detta är det enda sättet att förhindra ett eventuellt astmaanfall. Doseringen kan justeras när som helst.

Biverkningar av Salbutamol

Användningen av ett läkemedel är alltid förknippad med vissa biverkningar. Detsamma gäller för användningen av läkemedlet Salbutamol. Inte alla patienter påverkas av biverkningarna. I sällsynta fall lider patienter av allvarliga biverkningar. Dessa inkluderar:

  • Tremor
  • Snabbare hjärtslag
  • Svår ihållande huvudvärk
  • Muskelkramper

I sällsynta fall kan patienten också drabbas av blodtrycksfall, sömnstörningar eller svår klåda. De ovan nämnda biverkningarna går vanligtvis över av sig själva under de första behandlingsdagarna. Om så inte är fallet rekommenderas att man kontaktar apotekspersonal.

Patientinformation Salbutamol 100 mcg 1 inhalator

När ska läkemedlet Salbutamol inte användas under några omständigheter?

Läkemedlet Salbutamol är inte lämpligt för användning hos vissa patienter. Dessa är företrädesvis patienter som t.ex. tar kardiovaskulära läkemedel. Dessutom är läkemedlet Salbutamol inte lämpligt för patienter som tar narkosmedel eller antidepressiva läkemedel. Om patienten tar andra läkemedel samtidigt är det rekommenderat att diskutera användningen av Salbutamol i förväg. Detta är det enda sättet att förhindra eventuell felaktig behandling eller följdskada.

Är läkemedlet Salbutamol också tillgängligt utan recept?

Läkemedlet Salbutamol kan inte köpas utan recept. Innan patienten vill köpa läkemedlet Salbutamol är det viktigt att han eller hon har fått receptet utfärdat i förväg. I samma steg informeras patienten också om respektive intagsinstruktioner och motsvarande dosering. Dessutom får patienten information om möjliga biverkningar och hur man beter sig i ett sådant fall. Läkemedlet Salbutamol kan köpas både på fysiska apotek och på nätapotek.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Salbutamol

Medicin från

542,00 kr