Levonelle

Pris från

440,00 kr

Levonelle klassificeras som ett dagen-efter-piller. Det hjälper dem som ägnat sig åt oskyddat samlag och/eller vars preventivmedel inte varit verksamt (t.ex. en trasig kondom). Dess effektivitet är som högst om det tas direkt efter samlaget, men det kan fortfarande vara verksamt upp till tre dagar senare. Det är viktigt att notera att detta läkemedel inte kan användas för abort. Det hindrar snarare frisättningen av ett ägg, vilket förhindrar att det kommer i kontakt med spermier. Även om det är tillåtet att ta detta läkemedel flera gånger under en månad, är det viktigt att använda andra preventivmedel, såsom p-piller eller kondomer.

Onlineapotek

5/5

440 kr

Onlineapotek

4/5

465 kr

Levonelle
Artikelnummer Levonorgestrel 1500 mcg Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Hur verkar läkemedlet?

Under menstruationscykeln frisätts ett moget ägg från äggstockarna. Levonelle kan förhindra äggets befruktning genom att ”lura” kroppen att tro att det redan har släppts. Dessutom hindrar Levonelle spermierna att komma i kontakt med ägget, vilket minskar sannolikheten för befruktning. Det är viktigt att komma ihåg att Levonelle skiljer sig från vanliga p-piller och att det endast ska fungera som en nödlösning, inte som en ersättning för vanliga preventivmedel. Att ta läkemedlet innan du ägnar dig åt sexuell aktivitet kommer inte att kunna förhindra en eventuell graviditet.

Hur ska Levonelle tas?

Levonelle kan intas när som helst under en kvinnas menstruationscykel. Endast ett piller krävs. Dagen-efter-piller är reserverade för nödsituationer t.ex. vid oskyddat samlag eller när vanliga p-piller inte fungerat. Det är avgörande att ta p-piller omedelbart efter den sexuella aktiviteten, men maximalt tre dagar efter samlaget inträffade. I händelse av kräkningar inom tre timmar efter intag av Levonelle, bör en andra tablett tas. Det är lämpligt att ta ett graviditetstest några veckor senare för att säkerställa dagen-efter-pillrets effekt. Dessutom är det klokt att ta ett graviditetstest om man upplever symtom på graviditet eller om menstruationscykeln är försenad.

Kan det uppstå interaktioner med andra läkemedel?

Läkemedlets effektivitet kan minska om du väger över 75 kg. Levonelle bör undvikas om du är allergisk mot gestagen och levonorgestrel eller om lider av en leversjukdom eller har problem med näringsupptaget i tarmen. Likaså kan kombinationen med läkemedel mot svampinfektioner eller naturläkemedel som innehåller johannesört leda till negativa effekter. Det är inte heller rekommenderat att ta det om du lider av svåra mag- och tarmproblem eller har en inflammation i äggledarna. Det avråds att ta Levonelle om du:

  • Använder läkemedel mot epilepsi (t.ex. fenytoin, fosfenytoin, fenobarbital, primidon, karbamazepin eller oxkarbazepin);
  • Använder läkemedel mot HIV;
  • Använder rifampicin eller rifabutin;
  • Ammar.

Intag av alkohol minskar inte effekten av Levonelle.

Biverkningar av Levonelle

Många kvinnor kommer inte att känna något efter att ha tagit Levonelle på grund av dess särskilda hormonsammansättning. Emellertid kan vissa personer ibland uppleva lätt yrsel, huvudvärk, obehag i magen, trötthet eller återkommande magvärk. Dessa biverkningar avtar vanligtvis inom några dagar. Om du vill ha ytterligare information om de potentiella biverkningarna, rekommenderas att läsa den medföljande bipacksedeln.

Var säljs Levonelle?

Levonelle kan köpas online på de olika nätapoteken. Du kommer att få fylla i ett medicinskt frågeformulär. När din information har granskats av en legitimerad läkare kommer han eller hon att utfärda ett recept, vilket garanterar din säkerhet under hela behandlingen.

Är det möjligt att köpa Levonelle utan recept?

Läkemedlet kan inte köpas utan ett recept. Det krävs alltid en läkares godkännande. Om läkaren anser att du uppfyller de krav om behov och inte utsätts för några allvarliga risker genom att ta läkemedlet kommer läkaren att utfärda ett recept.

Vad är skillnaden mellan NorLevo och Levonelle?

NorLevo och Levonelle är i huvudsak identiska, tillverkade av samma tillverkare och innehåller identiska substanser. Den enda diskrepansen ligger i deras förpackning och nomenklatur. Om det köps från ett brittiskt apotek, kommer det att kallas Levonelle.

Hur verkar Levonelle?

Levonelle innehåller ett hormon som kallas levonorgestrel. Detta ämne förhindrar utsöndring av ett ägg och säkerställer på så sätt att en oönskad graviditet inte inträffar.

Är det säkert att använda Levonelle?

Levonelle är säkert att använda så länge det är bekräftat och godkänt av din läkare.

Finns det någon skillnad mellan ellaOne och Levonelle?

EllaOne och Levonelle fungerar parallellt men skiljer sig åt i sin sammansättning. EllaOne, som innehåller ulipristalacetat, kan tas inom fem dagar efter händelsen. Levonelle, som består av levonorgestrel, är begränsad till en tidsram på tre dagar.

Ladda ner Levonelle bipacksede

Var säljs Levonelle?

För att få köpa Levonelle krävs vanligtvis ett läkarbesök. Vissa apotek erbjuder det dock på nätet vilket påskyndar processen. Dock krävs alltid ett recept.

Vad är priset på Levonelle?

Priset på Levonelle varierar från apotek till apotek.

När börjar Levonelle verka?

Levonelle verkar snabbt och förhindrar graviditet om det tas inom 72 timmar efter samlaget ägde rum. Dess effektivitet förstärks om det tas omedelbart efter samlaget.

Är Levonelle verksamt i 3 dygn?

Levonelle är som mest effektivt om det tas omedelbart efter det oskyddade samlaget. Dess optimala effektivitetsfönster varar i tre dygn och förhindrar framgångsrikt befruktning och implantation av ägget. Men om det har gått mer än fyra eller fem dagar skulle det föredragna alternativet vara ellaOne, ett annat akut p-piller.

Är det möjligt att ta Levonelle fler gånger under en intagsperiod?

Om nödvändigt kan Levonelle tas två gånger inom en intagsperiod. Tänk dock på att det inte är avsett att användas som ett vanligt preventivmedel.

Är det möjligt att ta Levonelle mer än en gång i veckan?

Nej, det är olämpligt att ta Levonelle mer än två gånger i veckan. Om samlag inträffar inom en vecka efter det första intaget, kan en extra dos ges. Det rekommenderas dock inte att överskrida två doser per vecka.

Vad gäller vid förtäring av alkohol och intag av Levonelle?

Du kan dricka alkohol utan att oroa dig för Levonelles effektivitet. Men om Levonelle utlöser illamående eller andra oönskade reaktioner, kan överdrivet alkoholintag förvärra dem. Det är rekommenderat att dricka med måtta.

Vilka biverkningar finns det?

Det finns olika biverkningar av läkemedlet. Se bipacksedeln för en full lista av potentiella biverkningar. Vanligtvis försvinner dessa biverkningar inom några dagar. Men om du märker av allvarliga eller ihållande biverkningar är det absolut nödvändigt att kontakta din läkare.

Är det vanligt att blöda vid intag av Levonelle?

Ibland. Vid intag av Levonelle kan blödningar uppstå. Dessa förväntas försvinna efter den kommande menstruationscykeln. Men om blödningen blir alltför kraftig eller om du upplever obehag så är det absolut nödvändigt att kontakta en legitimerad läkare omedelbart.

Kan man få missfall om man tar Levonelle?

Nej, Levonelle kan inte användas som läkemedel för abort. Läkemedlet hindrar enbart från att ägget befruktas. Om ägget redan är befruktat kommer Levonelle inte att hjälpa.

Är Levonelle ett hinder för att bli gravid?

Levonelle kan inte tas om man planerar att bli gravid.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Levonelle

Medicin från

440,00 kr