Lomudal

Pris från

973,00 kr

Lomudal är ett läkemedel som motverkar uppkomsten av allergi. Det finns i olika former, inklusive kapslar, ögondroppar och inhalationsmedel. Den aktiva substansen, kromoglykat, fördröjer allergiska reaktioner, vilket ger andrum och lindring.

Onlineapotek

5/5

973 kr

Lomudal
Artikelnummer Lomudal Forte 11.2 ml Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Lomudal – vad är det egentligen​?

​​Lomudal är ett läkemedel som motverkar allergiska reaktioner genom att stoppa frisättningen av histamin i olika former (t.ex. tabletter, ögondroppar och inhalatorer).

Vid vilka tillfällen ska ​Lomudal​ tas?

​​Läkare ordinerar Lomudal till personer som lider av olika åkommor på grund av kroppens allergiska reaktion.

Vad gäller vid astma?

Astmapatienter möter utmaningar med musklerna andningsvägarna, vilket leder till obehag och andningssvårigheter. Faktorer som rök, pollen, intensiv träning eller kall luft kan förvärra tillståndet. Lomudal fungerar som ett skydd för luftvägarna, vilket förhindrar blockeringar och framtida astmaanfall. Om en person upplever ett astmaanfall så kan ett alternativt läkemedel också vara nödvändigt.

Vad gäller vid ögonbesvär?

Ibland kan ens ögon bli röda, klia eller vara vattniga på grund av en allergisk reaktion mot luftburna element som pollen eller damm. Genom att använda Lomudal ögondroppar får ögonen en motståndskraft mot de olika ämnen, vilket effektivt löser ögonproblematiken.

Vad gäller vid allergi?

Om man har en allergi mot mat, såsom mjölk, reagerar kroppen med stor intensitet på specifika ämnen i näringen. Detta kan resultera i besvär för magen, andningsorganen och huden. Lomudal kapslar hjälper till att minska kroppens reaktion av det man är allergisk mot. Lomudal ger inte omedelbar lindring, eftersom det kräver tid för att dess substanser att verka, men efter flera veckor av behandling förväntas de allergiska reaktionerna vara mindre allvarliga.

Hur ska ​Lomudal tas​?

​​Använd detta läkemedel enligt ordination av din läkare. Allmänna rekommendationer för användning av denna inhalator framgår av nedanstående rubriker.

Lomudal som tas genom ett inhaleringsinstrument

​​Se till att andas ordentligt så att läkemedlet effektivt kan nå dina lungor. Ett användbart verktyg som kallas för mellanlägg kan anslutas till din inhalator för att underlätta denna process. Om du inte har ett mellanlägg, följ bara instruktionerna på bipacksedeln. Om du råkar glömma ditt läkemedel, oroa dig inte, ta den bara vid nästa tillfälle. Håll dig till ett konsekvent schema. Om du börjar må bättre är det viktigt att fortsätta använda din inhalator för att förhindra framtida problem. Om du vill sluta med läkemedlet, minska din användning gradvis för att undvika att astmaanfall återkommer.

Lomudal i form av Ögondroppar

När du har öppnat flaskan med ögondroppar så ska de användas i cirka fyra veckor. De medföljande ampullerna är avsedda för engångsbruk, så släng dem när du är klar. Det gör inget om du glömmer att ta ögondropparna. Se till att du läser instruktionerna som följer med dropparna så att du vet hur du använder dem på rätt sätt. Om du utsätts för faktorer som utlöser allergier, använd dropparna dagligen. Fortsätt att använda de även om du mår bra. Om du har hösnuva, håll dig till dropparna hela säsongen. Kom ihåg att ta ut dina mjuka kontaktlinser innan du använder ögondropparna.

Lomudal i form av kapslar

Du kan välja att antingen svälja kapslarna hela eller dela dem och lösa upp dem i lite vatten. Om du väljer det senare alternativet är det avgörande att dricka vattnet omgående. Om du tar läkemedlet med eller utan mat spelar ingen roll. Om du råkar missa en kapsel, avstå från att ta en dubbel dos. Hoppa istället över den missade dosen och fortsätt med nästa dos som vanligt.

Dosering av Lomudal

​​Läkaren kommer att ordinera den exakta dosen du behöver och informera dig om varaktigheten för ditt läkemedel.

Inhaleringsinstrument (dosering)

För både vuxna och barn rekommenderas det att administrera läkemedlet fyra gånger dagligen, med två inhalationer vid varje tillfälle. Läkaren har befogenhet att justera denna dos efter behov, antingen öka eller minska den. Den yttersta gränsen för antalet inhalationer på en dag är två, upprepade åtta gånger.

Ögondroppar (dosering)

Dropparna innehåller natriumkromoglikat, med 20 mg per ml. Dessutom finns det en med en mer potent dos på 40 mg per ml. Dessa är endast avsedda för individuell användning, lämpliga för både vuxna och ungdomar.

  • Applicera ett par droppar av läkemedlet i varje öga, fyra gånger dagligen. Läkemedlet är en vätska med en koncentration på 20 mg per ml.
  • Applicera en eller två droppar i varje öga två gånger dagligen. Vätskan innehåller en koncentration på 40 mg per ml.

Kapslar (dosering)

  • En kapsel innehåller 100 mg natriumkromoglikat.
  • Vuxna bör ta två kapslar vid fyra tillfällen under dagen.
  • Barn i åldern 2 till 14 ska bara ta en kapsel fyra gånger dagligen. Det är avgörande att deras intag av natriumkromoglikat inte överstiger 40 mg per kilo kroppsvikt per dag.

Se till att läsa den medföljande bipacksedeln innan användning.

Biverkningar av Lomudal

Lomudal kan ibland orsaka biverkningar, men alla drabbas inte. Nedan kan du läsa mer om de möjliga biverkningarna.

Inhaleringsinstrument (biverkningar)

Vid kortvarig hosta blir andningen mödosam och lätt halsvärk vid inandning eller utandning kan uppstå.

Ögondroppar (biverkningar)

När ett irriterande ämne infiltrerar ögat framkallar det obehag och en mild stickande känsla. Detta är inte ovanligt, särskilt efter appliceringen av ögondropparna.

  • Under appliceringen så kan din syn tillfälligt bli suddig.

Kapslar (biverkningar)

  • Mag- och tarmbesvär;
  • Utslag på huden;
  • Problem med vikten.

Om du upplever biverkningar som inte avtar är det rekommenderat att du söker råd från en legitimerad läkare.

Vid vilka tillfällen får du inte ta Lomudal under några omständigheter?

Lomudal är inte lämpligt för alla. De som är allergiska mot dess aktiva eller andra substanser bör avstå från användningen. Om man är gravid eller ammar, rekommenderas att konsultera en legitimerad läkare innan man använder Lomudal.

Kan interaktioner uppstå om andra läkemedel intas?

Om du tar andra läkemedel bör du informera din läkare om detta. Vissa läkemedel kan interagera med varandra.

Var säljs Lomudal?

Läkemedlet kan endast köpas på utvalda nätapotek.

Är Lomudal receptfritt?

Lomudal är inte receptfritt. Det krävs alltid ett recept för att få köpa Lomudal.

Patientinformation Lomudal 20 mg

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Lomudal

Medicin från

973,00 kr