Oxytetracyklin

Pris från

473,00 kr

Oxytetracyklin är ett läkemedel som bekämpar bakterier. Läkare ordinerar läkemedlet för att eliminera infektionsframkallande mikroorganismer. Dessutom kan det ges till ungdomar som lider av akne, för att förbättra deras hudtillstånd. Oxytetracyklin används för:

  • Att bli av medklamydia;
  • Infektioner i luftvägarna (t.ex. lunginflammation);
  • Rosacea;
  • Andra infektioner (t.ex. tyfus).

Onlineapotek

5/5

473 kr

Onlineapotek

4/5

480 kr

Oxytetracyklin
Artikelnummer Oxytetracyklindihydrat 250 mg Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Vad gäller vid akne?

Akne är ett vanligt hudproblem som ofta drabbar tonåringar. Det gör att röda prickar eller så kallade finnar dyker upp på huden. Detta händer när ett ämne som kallas talg blockerar hårsäckarna. Ibland kan bakterier förvärra akne genom att göra finnarna mer svullna eller infekterade. Oxytetracyklin hjälper till genom att stoppa bakterierna från att växa, så att infektionen inte sprider sig. Detta hjälper din kropp att bekämpa akne.

Fungerar det?

Det har gjorts studier på Oxytetracyklin som visade att läkemedlet är effektivt mot akne. Personerna i testet tog Oxytetracyklin två gånger varje dag i tre månader. Deltagarna hade i genomsnitt minskat sin akne med 70%.

Hur ska Oxytetracyklin tas?

Innan du använder något läkemedel är det viktigt att du läser bipacksedeln som medföljer. I bipacksedeln finns information om hur man använder läkemedlet på rätt sätt. Det är också viktigt att bara ta läkemedlet enligt de anvisningar du fått av din läkare. När det gäller Oxytetracyklin finns det några allmänna rekommendationer att följa:

  • Ta två tabletter varje dag tills kuren är slut.
  • Ta tabletterna med vatten och på fastande mage.
  • Ta inte läkemedel som innehåller järn, kalcium eller som gör dig lös i magen i två timmar efter ditt intag.
  • Ta inte läkemedlet precis innan du går och lägger dig.

Biverkningar av Oxytetracyklin

Precis som med vilket läkemedel som helst, kan biverkningar uppstå. De är ofta milda och sällsynta. Till de vanligaste biverkningarna hör:

  • Hudsvullnad;
  • En känsla av att vara lös i magen;
  • Ont i huvudet;
  • Illamående;
  • Reaktioner på huden;
  • Sura uppstötningar från magen.

Om du tar Oxytetracyklin och det får dig att må illa eller har svårt att andas, ska du sluta ta det omedelbart och gå till en läkare för att få hjälp. Var särskilt uppmärksam på följande:

  • Klåda;
  • Oförklarliga utslag;
  • Halssvullnad och en förändrad tunga;
  • Svårigheter med andningen.

Vid vilka tillfällen får man inte ta Oxytetracyklin under några omständigheter?

Denna behandling passar inte alla personer. Detta gäller särskilt:

  • Vid graviditet eller amning;
  • Om du är allergisk mot Oxytetracyklin eller något av de andra i ingående substanserna;
  • Om du har problematik med njurar och lever;
  • Om du använder preparat som innehåller antibiotika.

Detta läkemedel är inte lämpligt för barn under 12 år. Det är inte heller lämpligt att dricka alkohol när du tar läkemedlet. Om du fortfarande känner dig osäker på något så rådfråga din läkare innan du tar läkemedlet.

Kan det uppstå interaktioner vid intag av andra läkemedel?

Det är inte säkert att ta följande läkemedel tillsammans med Oxytetracyklin:

  • Penicillin (såsom amoxicillin);
  • Vitamin A;
  • Retinoider;
  • Antikoagulantia (antiblodkoagulering);
  • Diuretika;
  • Diabetesbehandling (t.ex. insulin).

Kom ihåg att berätta om alla läkemedel du tar för din läkare, såväl receptfria som receptbelagda.

På vilket sätt skiljer sig denna behandling ifrån andra aknebehandlingar?

Olika personer kan reagera olika på olika läkemedel. Ibland fungerar vissa läkemedel mer eller mindre bra mot akne. Oxytetracyklin skiljer sig på lite olika sätt i jämförelse med andra aknebehandlingar. Se bipacksedeln eller rådfråga din läkare för ytterligare detaljer.

På vilket sätt hjälper topiska krämer?

Differin och Duac är krämer som kan hjälpa mot akne. Du lägger dem på huden en gång om dagen för att få rodnaden och svullnaden att försvinna. De är bättre än piller eftersom de inte skadar de goda bakterierna i din mage. Dianette är en speciell typ av piller som kan hjälpa mot akne för kvinnor. Det ges vanligtvis till kvinnor som har ett tillstånd som kallas PCOS som orsakar akne. Om du har finnar på grund av att din hud är fet, kan hormonella preventivmedel hjälpa till och få dina finnar att försvinna. Det tar vanligtvis några månader att se skillnad. Men att ta dessa piller kan ha negativa effekter på din kropp, så diskutera alltid intaget med en legitimerad läkare i förväg.

Var säljs Oxytetracyklin?

Om du lider av akne kan du köpa läkemedlet Oxytetracyklin på utvalda nätapotek. Allt du behöver göra är att fylla i ett medicinskt frågeformulär online. En läkare kommer sedan i efterhand att kontrollera det. Om läkaren tycker att det ser bra ut skickas läkemedlet hem till dig.

Ladda ner Oxytetracycline bipacksedel

FAQ – Oxytetracyklin

För vad kan Oxytetracyklin användas?

Oxytetracyklin är ett speciellt läkemedel som läkare använder för att hjälpa människor som har infektioner orsakade av bakterier. Det kan behandla infektioner i lungorna, privata delar, urinvägarna, ögonen och även på huden om du har finnar.

Är det antibiotika?

Oxytetracyklin hjälper kroppen att bekämpa bakterier. Det tillhör en grupp läkemedel som kallas ”tetracykliner” och är alltså antibiotika.

Hur verksamt är det för akne?

Det är märkbart verksamt för akne. Det gör att finnarnas rodnad och svullnad går ner.

Är Oxytetracyklin receptfritt?

Nej, du kan bara köpa Oxytetracyklin på recept. Receptet måste vara utfärdat av en legitimerad läkare.

När börjar Oxytetracyklin verka?

Läkare brukar säga att du ska behandla din akne i 3 månader, men det kan ta 4-6 månader för all din akne att försvinna helt.

Kan man få förstoppning av Oxytetracyklin?

Oxytetracyklin gör vanligtvis inte att du får tarmbesvär, men det kan ibland göra dig lös i magen. Dessa biverkningar blir vanligtvis bättre när din kropp vänjer sig vid läkemedlet, men om det fortsätter bör du meddela din läkare.

Kan man bli överviktig av Oxytetracyklin?

Nej, att ta Oxytetracyklin kommer inte att få dig att gå upp i vikt. Om du är orolig för din vikt kan du prata med din läkare för vägledning och stöd.

Kan man drabbas av depression av Oxytetracyklin?

Nej, Oxytetracyklin gör dig inte ledsen. Men om du någon gång känner dig ledsen eller orolig är det verkligen viktigt att kontakta din läkare. De kan hjälpa dig att känna dig lyckligare och mer tillfreds.

Finns det någon risk för en svampinfektion med Oxytetracyklin?

När du tar Oxytetracyklin eller andra antibiotika, kan det ibland orsaka svampinfektion. Om du tar probiotikatillskott eller äter mat med probiotika kan det hjälpa till att förhindra eventuella negativa effekter av läkemedlet.

Vad gäller vid alkoholförtäring?

Du kan dricka lite alkohol medan du tar Oxytetracyklin, men det är inte rekommenderat att dricka för stora mängder eftersom det kan få dig att må ännu sämre av läkemedlet.

Vad gäller mina p-piller?

Att ta Oxytetracyklin kan göra att p-piller inte är lika effektiva som tidigare. Om du tar Oxytetracyklin bör du använda kondom eller andra typer av preventivmedel i minst en vecka efter att du slutat ta det.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Oxytetracyklin

Medicin från

473,00 kr