Sumatriptan

Pris från

587,00 kr

Läkemedlet Sumatriptan är särskilt tilltalande på grund av dess breda användningsområde. Det kan användas för att behandla ett brett spektrum av besvär och symtom. Det används dock företrädesvis för att behandla svår klusterhuvudvärk och smärtsam migrän. På grund av detta väljer fler och fler patienter att ta läkemedlet Sumatriptan.

Onlineapotek

5/5

587 kr

Onlineapotek

4/5

622 kr

Sumatriptan
Artikelnummer Sumatriptan 50 mg - 100 mg Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Vad är Sumatriptan?

Läkemedlet Sumatriptan kan användas för att behandla en svår migränattack eller klusterhuvudvärksattacker. Dessutom förskrivs läkemedlet Sumatriptan allt oftare till patienter som lider av svår spänningshuvudvärk. Om en patient drabbas av migrän eller klusterhuvudvärk vidgas blodkärlen i hjärnan. Detta är en inflammatorisk reaktion som är förknippad med svår smärta och obehag. Läkemedlet Sumatriptan hämmar inte bara smärtan, utan blockerar också samtidigt utvidgningen av blodkärlen.

Vad kan läkemedlet Sumatriptan användas till?

Läkemedlet är en nässpray som kan användas före eller under en migränattack. Läkemedlet används både för smärtsam klusterhuvudvärk och för en migränattack. I båda dessa fall handlar det om en inflammatorisk reaktion i huvudet. Detta får kärlen i hjärnan att vidgas så att blodet börjar cirkulera snabbt. Användningen av Sumatriptan nässpray stör serotoninmetabolismen och hämmar därmed de symtom och besvär som uppstår. Detta läkemedel kan också användas för konventionell huvudvärk.

Hur ska Sumatriptan användas?

Om en patient redan lider av migränsymtom är det viktigt att behandlingen med Sumatriptan nässpray påbörjas direkt. Uppmärksamhet bör redan ägnas åt mindre symtom som illamående, kräkningar eller ljuskänslighet. Om symtomen inte förbättras inom de närmaste två timmarna kan en andra dos administreras. Det måste gå minst två timmar mellan den första och den andra dosen. Den maximala dosen på 300 mg av den aktiva substansen får inte överskridas per dag. Hela behandlingsperioden ska följas noggrant. Om patienten drabbas av smärta eller obehag när han eller hon tar läkemedlet är det rekommenderat att kontakta en legitimerad läkare. På så sätt kan man undvika en eventuell felaktig behandling.

Dosering av Sumatriptan.

Om patienten tar läkemedlet Sumatriptan oralt kan man skilja mellan tre olika initiala doseringar. Dessa tre doseringar är dosen 25 mg, dosen 50 mg och dosen 100 mg. Om patienten inte känner någon förbättring av hälsan med den första dosen rekommenderas att en andra dos påbörjas. Det bör gå minst två timmar mellan den första och andra dosen. Den initiala dosen kan också ökas till 50 mg eller 100 mg, beroende på dina behov. Den maximala dosen på 300 mg av den aktiva substansen per dag bör inte överskridas under några omständigheter.

Biverkningar av Sumatriptan

Sumatriptan är ett effektivt läkemedel för behandling av migränattacker och klusterhuvudvärk. I sällsynta fall kan patienten uppleva vissa biverkningar. Biverkningarna uppträder dock vanligtvis endast i mild omfattning. Dessa kan till exempel vara följande biverkningar och samtidiga symtom:

  • En känsla av instängdhet
  • Domningar i fingrar och tår
  • En känsla av svaghet
  • Smärta i nacke och käke
  • Smärta över hjärtat

Om biverkningarna inte avtar under de första behandlingsdagarna bör patienten söka hjälp. I ett sådant fall kan dosen justeras så att biverkningarna avtar.

Sumatriptan bipacksedeln

När ska läkemedlet Sumatriptan inte tas under några omständigheter?

Läkemedlet Sumatriptan får inte tas av patienter som lider av allergi mot den aktiva substansen det innehåller eller mot andra innehållsämnen. Dessutom bör läkemedlet endast tas om en medicinsk diagnos verkligen har fastställts. Därefter kan doseringen och behandlingsperioden justeras individuellt. Dessutom är läkemedlet Sumatriptan inte lämpligt för patienter som är under 18 år eller över 65 år. Om patienten ammar eller är gravid måste de också avstå från att ta läkemedlet. Detsamma gäller för patienter med njurproblem eller cirkulationsstörningar.

Är läkemedlet Sumatriptan också tillgängligt utan recept?

Läkemedlet Sumatriptan kan endast köpas på recept. Det är viktigt att patienten har fått detta i förväg. Läkemedlet Sumatriptan finns tillgängligt på såväl fysiska apotek som på nätapotek. Innan patienten börjar ta läkemedlet är det viktigt att ta reda på vad dosen är och hur länge läkemedlet ska tas.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Sumatriptan

Medicin från

587,00 kr