Synjardy

Pris från

1.167,00 kr

Synjardy innehåller en kombination av empagliflozin och metformin. Empagliflozin och metformin är orala diabetesläkemedel som kontrollerar blodsockernivån. Empagliflozin verkar genom att hjälpa njurarna att avlägsna glukos från blodomloppet. Metformin sänker glukosproduktionen i levern och får tarmarna att ta upp mindre glukos. Synjardy används tillsammans med kost och motion för att behandla typ 2-diabetes. Läkemedlet är inte lämpligt för behandling av typ 1-diabetes.

Onlineapotek

5/5

1167 kr

Onlineapotek

4/5

1180 kr

Synjardy
Artikelnummer Synjardy Empagliflozin and Metformin Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Symtom på typ 2-diabetes

Symtomen på typ 2-diabetes uppträder ofta gradvis och kan till en början vara ganska vaga. Många människor har typ 2-diabetes under en längre tid innan de får diagnosen. De vanligaste symtomen på typ 2-diabetes är:

  • Frekvent känsla av törst
  • Stora mängder urin vid urinering
  • Trötthet, som kan förvärras efter måltider

Orsaken till den höga urinproduktionen och törsten är att överskottet av socker passerar ut i urinen när blodsockret (glukos) stiger för mycket (eftersom insulinet inte gör sitt jobb). Detta leder till att extra vatten utsöndras via njurarna.

Eftersom symtomen på typ 2-diabetes utvecklas gradvis kan du vänja dig vid att vara törstig och trött, och du kanske inte inser att du är sjuk. Vissa personer får också problem med synen och drabbas ofta av infektioner, t.ex. återkommande svampinfektion.

Vissa personer med typ 2-diabetes upplever dock inga symtom om deras blodsockernivåer inte är för höga. Men även om du inte har några symtom bör du få behandling för att minska risken för komplikationer.

Om du lider av typ 2-diabetes är det viktigt att du hittar en snabb behandling. Synjardy är till exempel ett bra alternativ. Kontakta en legitimerad läkare för att få ett recept utfärdat online. På så sätt kan du beställa Synjardy direkt hem till dig.

Vad bör jag vara uppmärksam på innan jag tar Synjardy?

Du ska inte använda Synjardy om du är allergisk mot någon av de aktiva substanserna i läkemedlet. Du ska inte heller använda läkemedlet:

  • Om du har en allvarlig njursjukdom (eller om du genomgår dialys).
  • Om du har diabetisk ketoacidos (kontakta din läkare för behandling med insulin).
  • Om du måste genomgå en röntgenundersökning eller en datortomografi där ett färgämne injiceras i dina vener, måste du tillfälligt sluta ta Synjardy.
  • Vissa personer som tar metformin utvecklar ett allvarligt tillstånd som kallas mjölksyraacidos. Detta kan vara mer sannolikt om du har lever- eller njursjukdom, kongestiv hjärtsvikt, en allvarlig infektion, om du är uttorkad eller om du dricker stora mängder alkohol. Tala med din läkare om din risk.

För att säkerställa att Synjardy är säkert för dig bör du tala om för din läkare om du har något av följande:

  • Lever- eller njursjukdom.
  • Lågt blodtryck.
  • Blåsinfektioner eller har haft problem med urinering i det förflutna.
  • En hög kolesterolnivå.
  • Tidigare haft en hjärtinfarkt eller stroke.
  • Följer en saltfattig diet.
  • Tar blodtrycksmedicin såsom diuretika (vätskedrivande tabletter).
  • En ålder motsvarande 80 år eller äldre och dina njurar ännu inte har undersökts.

Det är inte känt om detta läkemedel är skadligt för ett ofött barn. Det är inte heller känt om läkemedlet passerar över i bröstmjölk. Av denna anledning rekommenderas att varken gravida eller ammande kvinnor tar Synjardy.

På samma sätt är barn eller ungdomar under 18 år helt uteslutna från att ta läkemedlet.

Hur ska jag ta Synjardy?

Ta Synjardy som det ordinerats för dig. Din läkare kan ibland ändra din dos för att se till att du får bästa resultat. Ta alltid detta läkemedel som det har ordinerats för dig.

  • Din läkare kan utföra tester av njurfunktionen innan du börjar ta Synjardy.
  • Ta Synjardy tillsammans med mat för att undvika magbesvär.
  • Ditt blodsocker måste kontrolleras ofta och du kan behöva ta ytterligare blodprover tillsammans med din läkare.
  • Krossa, tugga eller bryt inte en tablett med förlängd frisättning av Synjardy. Svälj tabletten hel.
  • Din läkare kan be dig att ta extra vitamin B12 medan du tar Synjardy. Ta endast den mängd vitamin B12 som din läkare har ordinerat för dig.
  • Om du har svår hypoglykemi och inte kan äta eller dricka bör du få en glukagoninjektion. Din läkare kan skriva ut en injektionsspruta med glukagon och tala om för dig hur du ska använda den.
  • Håll också utkik efter tecken på högt blodsocker (hyperglykemi), t.ex. ökad törst eller urinering.

Kontrollera dina blodsockernivåer när du är stressad, reser, är sjuk, genomgår en operation eller en medicinsk nödsituation, tränar, dricker alkohol eller hoppar över måltider. Dessa saker kan påverka dina blodsockernivåer och din dos kan också ändras. Ändra inte din dos eller ditt schema utan din läkares råd.

Synjardy är bara en del av ett behandlingsprogram som också kan omfatta kost, motion, viktkontroll, blodsockermätning och specialiserad sjukvård. Följ din läkares anvisningar noggrant.

Vid samtidig användning av insulin kan en lägre dos av insulin övervägas för att minska risken för hypoglykemi.

  • Användning: Ska användas som tillägg till diet och motion för att förbättra blodsockerkontrollen hos vuxna med typ 2-diabetes mellitus som inte kontrolleras tillräckligt väl med behandling som innehåller empagliflozin eller metformin, eller hos patienter som redan behandlas med både empagliflozin och metformin.

Synjardy bipacksedeln

Vilka biverkningar kan Synjardy orsaka?

Detta läkemedel kan också orsaka några olika biverkningar. Dessa förekommer dock inte hos alla patienter. I allmänhet är biverkningar sällsynta och försvinner också på kort tid efter att kroppen har vant sig vid att ta de aktiva substanserna.

Tidiga symtom på mjölksyraacidos kan förvärras med tiden och tillståndet kan vara dödligt.

Ring omedelbart din läkare om du märker av:

  • Yrsel, som om du skulle svimma.
  • Tecken på njurproblem – lite eller ingen urinering, smärtsam eller svår urinering, svullnad i fötter eller anklar, trötthet eller andfåddhet.
  • Tecken på urinvägsinfektion – smärta eller sveda vid urinering, grumlig urin, smärta i bäckenet eller ryggen.
  • Tecken på genital infektion (penis eller vagina) – smärta, sveda, klåda, utslag, rodnad, lukt eller flytningar.

Vanliga biverkningar av Synjardy kan inkludera:

  • Infektion i urinblåsan eller kring könsorganen.
  • Huvudvärk.
  • Magsmärtor, flatulens, matsmältningsbesvär, illamående, kräkningar, diarré.
  • Svaghet.
  • Förkylningssymtom som täppt näsa, nysningar och ont i halsen.

Håll blodsockernivån på en normal nivå

Livsstilsförändringar är en viktig del av behandlingen för alla personer med typ 2-diabetes, oavsett om de tar läkemedel eller inte. Många personer med typ 2-diabetes kan sänka sitt blodsocker (och sin HbA1c-nivå) till en viss nivå genom att ändra sin kost, vikt och fysiska aktivitet. Om blodsockernivån (eller HbA1c-nivån) förblir för hög i flera månader efter att dessa åtgärder har prövats, rekommenderas dock vanligtvis medicinering.

Nutrition, viktkontroll och fysisk aktivitet

Kost: Vad du äter är helt avgörande för din blodsockerkontroll och allmänna hälsa.

Gå ner i vikt om du är överviktig. Att nå sin idealvikt är orealistiskt för många människor. Men om du lider av fetma eller är överviktig kan en viktminskning hjälpa dig att sänka blodsockret och blodtrycket (och även ge andra hälsofördelar).

Motionera regelbundet: Om du kan bör du promenera i rask takt i 30 minuter minst fem gånger i veckan. Det är ännu bättre om du motionerar oftare och mer intensivt, t.ex. genom att simma, cykla, jogga eller dansa. Helst ska du ägna dig åt en aktivitet som gör dig åtminstone lite andfådd och lite svettig. Du kan sprida ut aktiviteten över hela dagen, t.ex. rask promenad två gånger femton minuter om dagen, cykling, dans osv. Regelbunden fysisk aktivitet minskar också risken för hjärtinfarkt eller stroke.

Håll blodtrycket så lågt som möjligt: Det är viktigt att du regelbundet kontrollerar ditt blodtryck. Kombinationen av högt blodtryck och diabetes är en särskilt hög riskfaktor för komplikationer. Även något förhöjt blodtryck bör behandlas om du har typ 2-diabetes. Läkemedelsbehandling, ofta med två eller till och med tre olika läkemedel, kan behövas för att sänka blodtrycket. Kom dock ihåg att viktminskning och motion också kan vara till stor hjälp.

Om du bestämt dig för att ta Synjardy ska du kontakta en legitimerad läkare i förväg. Han eller hon kan skriva ut ett recept på läkemedlet åt dig.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Synjardy

Medicin från

1.167,00 kr