Xenical

Pris från

1.412,00 kr

Xenical är ett receptbelagt läkemedel för viktminskning. Xenical tillhör en grupp läkemedel som kallas lipashämmare och som förhindrar att fett absorberas i kroppen. Detta läkemedel finns i kapselform och tas upp till tre gånger om dagen i samband med varje fettrik måltid. En lägre dos finns också receptfritt. Vanliga biverkningar är magsmärtor och uppblåsthet med olja eller avföring.

Onlineapotek

5/5

1412 kr

Onlineapotek

4/5

1570 kr

Xenical
Artikelnummer Xenical 120 mg Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Vad är Xenical?

Om du googlar ”viktminskning” kommer du förmodligen att hitta miljontals sidor om ämnet. Vissa källor kommer att lära dig fastemetoder, andra kommer att introducera en ny diet eller fokusera på viktminskningsövningar och så vidare. Vissa förför dig till och med till ”magiska viktminskningspiller” som gör allt arbete åt dig. Xenical (Orlistat) är en tablett som hjälper dig att gå ner i vikt. Det är det enda läkemedel som har visat sig vara säkert i kliniska prövningar. Tillsammans med en balanserad kost och ordentlig motion kan Xenical hjälpa dig att gå ner i vikt över tid. Och nej – det är inte ett magiskt piller som du kan ta och bli av med några kilo över en natt (det finns inget sådant!). Du måste fortsätta att hålla koll på vad du äter och följa ett träningsprogram.

Hur ska Xenical tas?

Xenical kommer som en kapsel som ska tas med vätska vid varje huvudmåltid som innehåller fett. Du kan ta Xenical i samband med en något kaloribegränsad diet upp till 3 gånger om dagen. Varje gång du tar Xenical bör din måltid inte innehålla mer än cirka 30% av kalorierna från fett. Ta Xenical under måltider eller upp till en timme efter en måltid. Om du ibland hoppar över en måltid eller äter en måltid utan fett kan du hoppa över att ta Xenical.

Du bör ta Xenical tillsammans med en näringsmässigt balanserad, något kaloribegränsad diet som inte innehåller mer än cirka 30% av kalorierna från fett. Du bör sprida ditt dagliga intag av fett, kolhydrater och protein jämnt över 3 huvudmåltider. Du bör försöka följa en hälsosam kostplan. Att följa denna kostplan hjälper dig att gå ner i vikt samtidigt som du minskar några av de möjliga gastrointestinala effekterna som kan uppstå när du tar Xenical.

Hur ska Xenical tas?

Ta Xenical som ordinerats av din läkare. Följ instruktionerna på etiketten på ditt recept. Den rekommenderade dosen är en 120 mg kapsel med vätska vid varje huvudmåltid som innehåller fett. Du kan ta Xenical i kombination med en något kaloribegränsad diet upp till 3 gånger om dagen. Det har inte bevisats att en högre dos än 120 mg tre gånger om dagen kommer att resultera i ytterligare viktminskning.

Användningen av Xenical under en längre period än 4 år har inte studerats. Du bör diskutera med din läkare hur länge du ska använda Xenical.

Vad bör man tänka på när man tar Xenical?

Det är inte säkert att ta detta läkemedel under graviditet. Det kan skada det ofödda barnet. Informera omedelbart din läkare om du blir gravid.

Tala om för din läkare om du ammar eller om du lider av en njur- eller leversjukdom, matsmältningsproblem, diabetes, gallblåseproblem, hjärtrytmproblem, kramper, sköldkörtelproblem eller en ätstörning (t.ex. anorexi eller bulimi).

Detta läkemedel kan orsaka följande problem, bland annat problem som leverskada:

  • Ökad risk för njursten
  • Problem med gallblåsan eller gallflödet
  • Gallsten

Biverkningarna på tarmarna kan bli värre om du äter en måltid som innehåller mer än 30% fett. Det osmälta fettet utsöndras med tarmtömningarna. För att minska biverkningarna ska du fördela ditt dagliga fettintag jämnt över dina 3 huvudmåltider. Ta en multivitamin som innehåller vitaminerna A, D, E och K med betakaroten. Orlistat förhindrar din kropp från att absorbera några av vitaminerna från maten.

Förvara alla läkemedel utom räckhåll för barn. Dela aldrig din medicin med andra.

Kan Xenical också orsaka interaktioner?

Förvara alla läkemedel utom räckhåll för barn. Dela aldrig ditt läkemedel med andra. Vissa livsmedel och läkemedel kan påverka hur Xenical fungerar. Tala om för din läkare om du tar något av följande läkemedel:

  • Blodförtunnande medel (inklusive Warfarin)
  • Läkemedel för behandling av diabetes (inklusive insulin)
  • Läkemedel för behandling av hiv/aids
  • Läkemedel för behandling av krampanfall

Ta en multivitamin som innehåller vitaminerna A, D, E och K med betakaroten. Xenical hindrar din kropp från att absorbera vissa av vitaminerna från maten.

Hur hjälper Xenical dig att gå ner i vikt?

Xenical verkar i dina tarmar. Det förhindrar att fettet från den mat du äter tas upp av kroppen och utsöndras genom avföringen. Xenical är dock bara effektivt om du tar det tillsammans med den måltidsplan och det motionsprogram som din läkare eller dietist har satt upp.

Hur verkar Xenical i allmänhet?

Xenical hjälper dig att gå ner i vikt när det tas tillsammans med en fettsnål kost och ett motionsprogram. Xenical tas när du äter fet mat. Därför tar du normalt en kapsel med var och en av dina tre huvudmåltider om dagen (om du inte vet att den måltid du äter inte innehåller fett). Du måste begränsa mängden fett du äter per dag till mindre än 12 g per måltid och inte mer än 40 g per dag. En fet måltid kan leda till obehagliga biverkningar.

I en klinisk studie fann man att deltagare som tog Xenical tre gånger om dagen gick ner i genomsnitt 4,8 kg under den första månaden, vilket ökade till 7,2 kg efter 3 månader. Efter ett år var den genomsnittliga förlusten 10 procent av den ursprungliga kroppsvikten. En långtidsstudie över fyra år visade en viktminskning på 5,8 kg i Xenicalgruppen jämfört med 3 kg i placebogruppen, och ungefär en av fyra patienter gick ner 10 procent eller mer av sin kroppsvikt.

Hur lång tid tar det innan Xenical börjar verka?

Xenical börjar verka efter den första dosen. Men resultaten kommer inte över en natt. Så länge du håller dig till din kostplan och ditt regelbundna träningsprogram kommer du att märka de första förändringarna inom två veckor. Viktminskningen blir märkbar inom de första 6 månaderna av användning av Xenical.

Är Xenical farligt?

Enligt experter har Xenical en långsiktig säkerhetsprofil som är oöverträffad inom viktminskningsområdet. Detta viktminskningsläkemedel tolereras väl av kroppen, så din säkerhet är inte ett problem. Men som med alla läkemedel har Xenical vissa biverkningar. De flesta av de vanliga biverkningarna av Xenical orsakas av lagring av olja och fetter i dina tarmar. Dessa är normala och tillfälliga. I själva verket är de ett tecken på att läkemedlet fungerar:

  • Oljiga fläckar i underkläderna
  • Fet eller oljig avföring
  • Brun eller orange olja i avföringen
  • Rektal smärta
  • Smärta i magen
  • Illamående
  • Lös avföring eller frekventa toalettbesök
  • Flatulens

Dessa biverkningar kan avta när din kropp vänjer sig vid Xenical.

Även om det är sällsynt kan Xenical också orsaka allvarliga biverkningar. Om du märker någon av dessa biverkningar, sluta ta viktminskningspillret och ring din läkare omedelbart.

  • Leverproblem (mörk urin, lerfärgad avföring, gulfärgning av huden, trötthet, aptitlöshet, illamående).
  • Njurproblem (andfåddhet, trötthet, liten eller ingen urinering, svullnad i anklar eller fötter).
  • Svår smärta i nedre delen av ryggen
  • Svår magsmärta
  • Blod i urinen eller smärtsam urinering

Följ instruktionerna noga för att undvika dessa biverkningar. Om du missar en dos ska du ta den missade dosen så snart du kommer ihåg det. Om det har gått mer än 1 timme sedan din senaste måltid, hoppa över den missade dosen och ta din viktminskningsmedicin vid din nästa tillfälle. Ta aldrig en extra dos för att kompensera för den missade dosen.

Vem kan använda Xenical?

Du får endast ta Xenical om du uppfyller följande krav

  • Ett BMI (body mass index) på 30 eller mer, eller;
  • Ett BMI på 27 eller mer med andra riskfaktorer som diabetes eller högt blodtryck.
  • Xenical rekommenderas för närvarande inte för barn eller ungdomar under 18 år eller för vuxna över 74 år.

Vad måste jag vara uppmärksam på innan jag tar det?

Du ska inte ta Xenical om du är allergisk mot Orlistat eller om du har malabsorptionssyndrom (en oförmåga att ta upp mat och näringsämnen på rätt sätt).

Du ska inte heller ta detta läkemedel om du:

  • Har problem med gallblåsan
  • Är gravid
  • Inte är överviktig
  • Har genomgått en organtransplantation, eller;
  • Tar Ciklosporin (för att förhindra avstötning vid organtransplantation).

För att säkerställa att Xenical är säkert för dig bör du tala om för din läkare om du någonsin har haft något av följande tillstånd

  • Njursten
  • Sjukdom i gallblåsan
  • Pankreatit
  • Hypotyreos
  • Leversjukdom
  • Njursjukdom eller;
  • En ätstörning (anorexi eller bulimi).

Använd inte Xenical om du är gravid. Viktminskning under graviditet rekommenderas inte, även om du är överviktig. Sluta ta Orlistat och berätta omedelbart för din läkare om du blir gravid.

Att ta Xenical kan göra det svårare för din kropp att absorbera vissa vitaminer. Dessa vitaminer är viktiga om du ammar ett barn. Ta inte detta läkemedel utan medicinsk rådgivning om du ammar ett barn. Xenical är inte godkänt för användning av personer under 12 år.

Patientinformation Xenical

Vilka erfarenheter har andra användare av Xenical?

Innan du bestämmer dig för att ta Xenical kan det vara värt att läsa de olika erfarenheterna om detta läkemedel. Speciellt på internet kan du hitta många erfarenheter med Xenical. Först och främst är det viktigt att detta läkemedel endast tas av personer som också har problem med sin övervikt, för enligt erfarenheterna fungerar detta läkemedel bra för överviktiga människor. Erfarenheten visar också att människor som har gått ner i vikt med Xenical också har kunnat hålla den.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Xenical

Medicin från

1.412,00 kr