Ventolin

Pris från

390,00 kr

Andnöd är ett symptom på olika sjukdomar och är ett skrämmande symptom. De som inte kan få tillräckligt med luft drabbas av en panikrädsla för att dö. Just därför är det viktigt att ha ett snabbt botemedel mot andfåddhet för de olika sjukdomarna. Ventolin är just ett sådant botemedel. Läkemedlet ser till att luftvägarna vidgas under en kort tid och att du kan andas bättre.

Onlineapotek

5/5

390 kr

Onlineapotek

4/5

603 kr

Ventolin
Artikelnummer Ventolin Diskus 200 mcg - Inhalator 100 mcg Kategori
Beskrivning av läkemedlet

Vad är egentligen Ventolin?

Ventolin är ett läkemedel som kan vidga luftvägarna under en kort tid. Vid andnöd och även en känsla av tryck över bröstet kan läkemedlet ge kortvarig lindring och säkerställa lindring. Läkemedlet inhaleras via en inhalator och ger därmed den nödvändiga effekten på plats. Luftvägarna vidgas och känslan av trånghet och/eller andnöd lindras snabbt. Den aktiva substansen i detta läkemedel är salbutamol, som kan lindra kramperna i luftvägarna. Det är på detta sätt patienterna får lindring.

Vad används Ventolin för?

Ventolin används vid olika underliggande sjukdomar för snabb lindring av olika symtom. Läkemedlet används både vid en astmaattack och vid kroniska lungsjukdomar som COPD. Men Ventolin används också för att ge snabb lindring vid andra tillstånd som ger symtom som tryck över bröstet eller till och med väsande eller pipande andning. Ventolin kan också användas för att förebygga symtom på allergier eller spänningsastma.

Effekten av Ventolin är att den aktiva substansen salbutamol ser till att kramper i luftvägarna löses upp, vilket gör det lättare att andas igen. Musklerna är spända när det gäller andningssvårigheter, med inandning av Ventolin via inhalatorn kan avslappning säkerställas och det blir lättare att andas igen.

Hur används Ventolin?

Ventolin inhaleras via en inhalator. Detta gör att läkemedlet kan nå den plats där det behövs direkt. Men läkemedlet finns också som en discoid. De olika formerna av inhalation kan också användas på olika sätt.

  • Ventolininhalatorn

Inhalatorn innehåller läkemedlet i form av ett pulver. Före användning ska inhalatorn skakas väl. När du använder inhalatorn ska du andas in djupt och sedan hålla andan i några sekunder. På så sätt kan läkemedlet nå rätt plats på några sekunder och utveckla sin fulla effekt.

  • Ventolinskivan

Vid användning av skivan tas läkemedlet också i pulverform. Här samlas pulverdosen först i munstycket och inhaleras sedan därifrån. Även här är det viktigt att vänta några sekunder efter inandningen innan man andas ut igen, eftersom det är det enda sättet att se till att läkemedlet inte andas ut direkt igen.

I respektive bipacksedel beskrivs den a användningen i detalj och du får instruktioner om hur du ska använda inhalatorn eller skivan.

Dosering av Ventolin

I allmänhet gäller följande dosering för användning av Ventolin:

  • Barn över 12 år och vuxna bör inte överskrida en dos på 800 mcg per dag. I allmänhet rekommenderas att ta antingen 1-2 inhalationer av 100mcg eller en inhalation av 200mcg.
  • Viktigt: Barn under 12 år får en individuell dosering från läkaren, det är under alla omständigheter viktigt att inte överskrida den föreskrivna dosen från den behandlande läkaren. Detta gäller även vuxna och barn över 12 år, som får en individuell dosering från läkaren.

Innan du tar Ventolin är det viktigt att du läser bipacksedeln noggrant. Det är det enda sättet att se till att du tar rätt dos och använder läkemedlet på rätt sätt.

Biverkningar av Ventolin

I bipacksedeln finns en beskrivning av alla biverkningar som Ventolin kan orsaka. Det är alltid viktigt att vara uppmärksam på om biverkningar uppstår. Om de är särskilt allvarliga är det definitivt viktigt att prata med den läkare som behandlar dig. Vanliga biverkningar av Ventolin kan vara:

  • Hyperaktivitet (kan förekomma hos barn)
  • Hjärtklappning
  • Huvudvärk
  • Skakningar/darrningar i händerna

När ska Ventolin inte tas?

Förutom biverkningar kan det också finnas interaktioner med andra läkemedel. Av denna anledning är det särskilt viktigt att diskutera dessa noggrant med din läkare innan du börjar ta Ventolin.

Det finns situationer där särskild konsultation och noggrann övervakning av den behandlande läkaren är nödvändig. Här är några exempel på sådana situationer:

  • Vid problem med sköldkörteln
  • Vid hjärtsjukdomar
  • Vid vaskulära sjukdomar
  • Vid diabetes
  • Vid graviditet

Om du lider av intolerans eller allergi mot något av innehållsämnena är det inte möjligt att ta Ventolin.

Patientinformation Ventolin Inhalator 100 mcg

Är Ventolin även receptfritt?

Ventolin är endast tillgängligt om du har ett recept från din läkare och har kommit överens om hur du ska ta det. Med ett recept kan du köpa läkemedlet på apoteket.

Sammanfattning

Apotek och liknande

Sök efter produkter

Ventolin

Medicin från

390,00 kr